Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZVECKANJE ORUŽJEM NA DALEKOM ISTOKU

Savet bezbednosti
osudio Severnu Koreju!

Autor: FoNet | 12.12.2012 - 19:54:00h | Komentara: 0

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) osudio je danas odluku Severne Koreje da lansira raketu dugog dometa i na taj načinprekrši rezoluciju 2009, koja toj državi izričito zabranjuje lansiranje balističkih raketa.

Bez milosti: Kim Džong Un

Novi vođa krenuo očevim stopama: Kim Džong Un | Foto: Reuters

U saopštenju posle zatvorene sednice, navodi se da će SB razmotriti "odgovarajući odgovor".

Savet bezbednosti ističe da je, posle neuspešnog lansiranja rakete dugog dometa u aprilu ove godine, od Severne Koreje zahtevano da odustane od tog projekta.
Uoči današnjeg sastanka, Sjedinjene Američke Države i njeni zapadnoevropski saveznici zahtevali su od SB oštru reakciju na današnje lansiranje rakete.
U ovom trenutku, međutim, nije poznat stav Kine, najbližeg saveznika Severne Koreje, o eventualnom uvođenju novih sankcija toj državi.
Vojni stručnjaci smatraju da je današnje uspešno lansiranje približilo Severnu Koreju cilju - mogućnosti da raketom sa nuklearnom glavom napadne Kaliforniju, uprkos tome što iz Pjongjanga stižu uveravanja da je namena rakete da u orbitu iznese meteorološki satelit.
SB UN već je u dva navrata, 2006. i 2009. godine, izricao sankcije Severnoj Koreji posle nuklearnih proba koje je vršila.
Predstavnik za štampu kineskog Ministartstva spoljnih poslova Hong Lei danas je upozorio da odgovor SB na lansiranje rakete mora da bude "mudar i umeren, kako se ne bi narušila stabilnost i izbeglo pogoršanje situacije".
Ambasador Nemačke u UN Peter Viting izjavio je da je Severna Koreja grubo prekršila međunarodne obaveze i istakao da je "vreme da se Pjongjangu pošalje jasna poruka", dok je britanski ambasador Mark Grent rekao da SB mora "reagovati brzo i odlučno na današnju provokaciju",
prenosi AP.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP