Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAJVEĆI SUPERHEROJ!

Saznajte kako je ovaj deka spasio milione beba! (VIDEO)

Autor: Ivana Mihajlović | 26.02.2014 - 13:35:00h | Komentara: 0

Sedamdesetčetvorogodišnji Džejms Harison je pravi pravcati superheroj! Iako ne nosi plašt i nema supermoći, u proteklih pola veka spasao je preko dva miliona beba. Da li postoji veći superheroj od njega?

Džejms Harison

Džejms Harison | Foto: Screenshot "Youtube"

Džejms koji je rođen u Australiji ima veoma redak tip krvi. Naime, njegova krvna plazma sadrži antitela koja bebe leči od teškog oblika anemije - Rezus bolesti. Ova opaka bolest stvara nekompatibilnost krvi majke i nerođene bebe. Na sreću, plazma Džejmsa Harisona je u stanju da izleči ovo stanje, pa je njegova krv data milionima trudnica, prenosi Odditycentral.com


Od svoje osamnaeste godine ovaj humani čovek donira svoju krv i do sada je to učinio više od 1000 puta!

- Nikada nisam razmišljao da prestanem. Nikada – kaže ovaj superheroj našeg doba.

Sa samo 14 godina bio je podvrgnut velikoj operaciji grudnog koša za koju je bilo neophodno obezbediti minimum 13 litara krvi. Nakon tog traumatičnog iskustva dao je obećanje koje, do sada, nije prekršio.

- U bolnici sam bio tri meseca. Krv koju sam u toku operacije primio mi je spasla život. Zbog toga sam obećao sebi da ću od svoje 18-te godine učestvovati u akcijama dobrovoljnog davanja krvi. Dao sam ocu reč da ću krv davati što češće budem mogao i nisam to prekršio – objašnjava Džejms.
Odmah nakon što je prvi put dao krv, sa tek navršenih 18 godina, izuzetno retka antitela su otkrivena. Na hiljade beba širom Australije umiralo je svake godine od opake bolesti, dok su neke novorođene bebe pretrpele trajna oštećenja mozga. Džejmsova krv je postala jedina nada i postala je toliko vredna da mu je život osiguran na milion australijskih dolara. Krvnu plazmu Harison je počeo da donira 1966. godine.

- Nisam bio uplašen. Bilo mi je drago da sam mogao da pomognem - rekao je Džejms koji je nazvan „čovek sa zlatnom rukom“.

Kada je istina o njegovoj krvi otkrivena ovaj izuzetan čovek se dobrovoljno prijavio da učestvuje u seriji testova koji bi pomogli da se razvije Anti-D vakcina koja je davana svim trudnicama koje imaju negativan Rh faktor.

Džoj Barns je dva puta imala spontani pobačaj (prvi put u četvrtom a drugi put u petom mesecu trudnoće) pre nego što je primila Džejmsovu krv.

- Bez njega nikada ne bih imala zdravu bebu. Nikada neću moći da mu se dovoljno zahvalim – tvrdi Džoj.

- Nedelju dana nakon smrti moje supruge Barbare, sa kojom sam bio u braku 56 godina, otišao sam u bolnicu da dam krv. Bilo je tužno, ali morao sam da nastavim sa onim što sam i do tada radio. Svakog dana je potrebno sve više krvi. Kada bi svaki davalac sa sobom poveo prijatelja ne bismo imali konstantnu nestašicu krvi. Jedan sat vašeg vremena može značiti ceo život za nekog drugog – završava priču gospodin čiji život bi trebalo da postane lekcija iz humanosti ljudima širom sveta.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP