Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GODIŠNJICA

Sedam decenija od krvave bitke!

Autor: | 03.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

U Rusiji je različitim manifestacijama obeleženo 70 godina pobede Sovjeta kod Staljingrada i najvećeg ratnog poraza nacista u Drugom svetskom ratu. Gradski oci Volgograda izglasali su predlog da tokom šest dana u godini grad nosi ranije, “ratno” ime - Staljingrad.

Ruska armija  paradira u čast pobednika

Ruska armija paradira u čast pobednika

U šestomesečnoj bici je, prema ruskim zvaničnim podacima, poginulo dva miliona ljudi sa obe strane. Povodom jubileja, Volgograd je ukrašen velikim brojem zastava i crveno-žutim plakatima u čast pobednika, a ceremoniju je predvodio ruski predsednik Vladimir Putin. Ulicama nekadašnjeg Staljingrada paradiralo više od 650 vojnika u uniformama Crvene armije. Na centralnom trgu u Volgogradu paradi je prisustvovalo više stotina ratnih veterana, od kojih najmlađi sada ima 89 godina. Na paradi se mogao videti tenk „T-34“ iz vremena Drugog svetskog rata.


Borilo se više od dva i po miliona vojnika

Borilo se više od dva i po miliona vojnika

“Video sam gradove po Evropi koji su bili praktično netaknuti u ratu, zemlje koje su kapitulirale pred moćnijim neprijateljem čak i pre objave rata”, kazao je prvi zamenik premijera Dmitri Rogozin u govoru na paradi.


Vladimir Putin sa ratnim veteranima

Vladimir Putin sa ratnim veteranima

“Mi, međutim, nismo takvi. Naši preci, naše starije generacije, naše velike vođe borile su se ovde za svaku zgradu, za svaku ulicu”, rekao je Rogozin.


Ponos Crvene armije: tenk „T-34“

Ponos Crvene armije: tenk „T-34“

Trupe nemačkog feldmaršala Fridriha fon Paulusa kapitulirale su 2. februara 1943. godine opkoljene vojnicima Crvene armije, posle krvave bitke koja je u julu 1942. počela za taj grad. To je bila prva masovna predaja nacističke vojske od početka rata, koja je promenila tok sukoba. Bitka za Staljingrad je, takođe, jedna od najkrvavijih u istoriji. Učestvovalo je više od 2,5 miliona vojnika sa oko 20.000 topova, 2.000 tenkova i 2.000 aviona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP