Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAVET ZA ODBRANU OD ASTEROIDA

Šef NASA:"Pomolite se!"

Autor: A.O. | 20.03.2013 - 17:10:00h | Komentara: 0

Šef NASA Čarls Bolden dao je neobičan savet za odbranu od asteroida.

U Zemljinom komšiluku nalaze se tela koja  mogu da zbrišu čitave gradove, pa i države, ali i  ona koja bi mogla da unište život

U Zemljinom komšiluku nalaze se tela koja mogu da zbrišu čitave gradove, pa i države, ali i ona koja bi mogla da unište život

Stena od 15 metara je eksplodirala u februaru iznad Rusije, a ostaci su povredili više od 1.500 ljudi i oštetili brojne zgrade. Istog dana, kraj Zemlje je prohujao asteroid koji su otkrili tek prošle godine. Bio nam je bliže, nego što se nalaze komunikacijski sateliti.

- Ova dva slučaja jasan su znak da živimo u aktivnom solarnom sastavu s potencijalno opasnim objektima koji često prolaze pored nas - rekla je Teksašanka Edi Berniz Džonson u Kongresu. Kako prenosi Rojters šef odbora za nauku, Lamar Smit, dodao je da smo imali sreću što ova dva tela nisu napravila katastrofu. Smit je sazvao odbor kako bi videli šta može da se učini koliko novca treba da bi se bolje štitila planeta.
NASA već prati oko 95 posto najvećih tela koja lete kraj Zemlje, a pritom se misli na tela koja su prečnika 1000 metara ili više. Asteroidi i tela koja su veća od kilometra mogu da unište civilizaciju, rekao je naučni savetnik Bele kuće Džon Holdren. On naglašava da je otkriveno tek 10 posto od, kako se procenjuje 10.000, potencijalnih 'ubica gradova', asteroida koji su prečnika 50 metara.

Takvi asteroidi u proseku Zemlju pogode svakih 1000 godina. Ovde je Bolden rekao da, prema podacima koje imaju, ne znaju za asteroid koji bi pretio američkom stanovništvu.

- Ali, ako stiže u sledeće tri nedelje, možemo samo da se pomolimo - rekao je Bolden u Kongresu SAD.

Uz snažniji nadzor i međunarodnu saradnju, NASA razvija tehnologije koje bi mogle da preusmere telo koje je na putanji prema Zemlji.

Holdren naglašava da su izgledi za ovakav udar jako mali, ali potencijalna šteta jednostavno je prevelika da se ovo ne shvati ozbiljno.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP