Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PUKLA BRUKA

Seks skandal bludnog premijera srušio Češku Vladu!

Autor: Beta / Danas | 18.06.2013 - 07:45:00h | Komentara: 1

Premijer Češke Peter Nečas podneo ostavku predsedniku Zemanu zbog korupcionaškog skandala u vezi sa kojim je uhapšena i njegova ljubavnica.

Po Ustavu Češke ostavka premijera podrazumeva pad kompletne vlade, koju su do danas vodile tri stranke desnice i centra.

Ljubavni dvougao: Nečas

Zbog njegove afere pala cela Vlada: Nečas

Premijer je prinuđen da ode zbog skandala s korupcijom poslanika i sa zloupotrebom Vojne obaveštajne službe, u vezi s čime je uhapšena i optužena i njegova dugogodišnja ljubavnica - šefica njegove kancelarije Jana Nađova.
Predsednik Zeman je ostavku prihvatio i poverio premijeru i vladi u ostavci da vode zemlju do imenovanja novog premijera i vlade.
"Uvek sam vas poštovao i, iako smo imali različite stavove o važnim i nevažnim stvarima, uvek sam vas pažljivo slušao. Želim vam više lične sreće", kazao je Zeman.
Nečas je prethodno po podne podneo ostavku na funkciju šefa stranke i saopštio da će ostati samo običan poslanik do vanrednih ili redovnih parlamentarnih izbora maja iduće godine, a zatim će se povući iz politike.
Naredni koraci predsednika Zemana biće presudni za to da li će Česi u jesen na vanredne parlamentarne izbore - na čemu insistira opoziciona levica, pre svega Češka socijaldemokratske stranka, kojoj ankete daju sve šanse za izbornu pobedu, ili će zemlju do vanrednih izbora voditi stara koalicija samo s nekim drugim premijerom ili će to možda biti službena, činovnička vlada.
"U petak, subotu i možda i nedelju primiću redom lidere parlamentarnih stranaka", kazao je danas Zeman.
Do tada stranke treba da se konsultuju o varijantama raspleta krize posle jednog od najgorih skandala na češkoj političkoj sceni.
Policija je prošlog četvrtka, posle racije u sedištu Vlade, nekoliko državnih preduzeća i kod moćnih lobista, uhapsila osmoro bivših poslanika, premijerovu glavnu saradnicu - Nađovu, i sadašnjeg i bivšeg šefa Vojne obaveštajne službe. Ta služba je pristala da nelegalno, na zahtev Nađove, prati suprugu premijera sa kojom se Nečas razvodi.
Policija je pola godine prisluškivala telefon Nađove i u spisu su i njihovi najintminiji razgovori i SMS-poruke.
Tužilac Ivo Ištvan rekao je da nisu isključena dalja hapšenja i optužbe, zato što je Jedinica za borbu protiv organizovanog kriminala, pokušavajući da nađe dokaze protiv dvojice najmoćnijih lobista u Češkoj, slučajno otkrila zloupotrebe i korupciju među političarima i visokim državnim činovnicima.
Policija je pretresom na 31 mestu širom Češke našla i zaplenila više od šest miliona evra u gotovini i desetine kilograma zlata, od čega svi optuženi peru ruke i tvrde da nisu njihovi.

Kratka biografija
Nečas je rođen 19. novembra 1964. godine u mestu Uherške Hradište, tadašnjoj Čehoslovačkoj, gde je završio gimnaziju. Diplomirao je na prirodno-matematičkom fakultetu na Masarik univerzitetu u Brnu 1988. godine. Bio je član Socijalističke unije mladih (SSM), omladinskog krila Komunističke partije Čehoslovačke, piše Danas.
Član Građanske demokratske stranke postao je 1991, a četiri godine kasnije izabran je na funkciju zamenika ministra odbrane. Već sledeće godine izabran je za člana Predstavničkog doma.
Od 4. septembra 2006, pa sve do 8. maja 2009. Nečas je bio potpredsednik vlade i ministar za rad i socijalna pitanja. Lider Građanske demokratske partije postao je 2010, a 28. juna i premijer Češke. Sa suprugom Ratkom ima četvoro dece - Ondreja, Tomaša, Terezu i Mari. Prošle sedmice najavio je da se razvodi, pieš Danas.
Poslednji komentari
  • mima Vreme: 18.06.2013 08:00h

    Kod nas ovako nesto ne moze da se dogodi, da neko podnese ostavku, za svoje ne moralno ponasanje, a kandidata smo oduvek imali a imamo ih i danas itekako. STETA!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP