Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROTEST

Seljaci i ekolozi koče izgradnju termoelektrane

Autor: Tanjug | 09.04.2015 - 09:22:00h | Komentara: 0

Izgradnja termolektrane na ugalj, na indonežanskom ostrtvu Baliju, koja bi trebalo da bude najveća u jugoistiočnoj Aziji, u vrednosti četiri milijarde dolara, suočava se sa teškoćama i odlaganjem, pa je predsednik Joko Vidodo još u dilemi.

Bali Palme Egzotično ostrvo

Ne uklapa se termoelektrana u ovu idilu: TBali | Foto: Profimedia

Nakon dva odlaganja projekta, Vidodo je prošlog meseca rekao investitorima - Japancima da postoji očajnička potreba da izgradnja elektrane, od 2.000 megavata, konačno počne za nekoliko nedelja.


Zbog toga će morati da se iseli na desetine zemljoposednika koji odbijaju da se odreknu pirinčanih polja, kako bi se napravila ektrana, što bi moglo da dovede do pada predsednikove poularnosti, prenosi Rojters.


Predsednik je preduzeo regulatorne reforme kako bi lakše mogao da oduzme zemljište i dobije sredstva sredstva za elektranu u Batangu i druge projekte.


Problem je što 74 zemljoposednika, koji poseduju 12 odsto od 226 hektara zemljišta, potrebnog za elektranu, odbija da proda zemlju Državnoj elektroenergetskoj kompaniji PLN. Portparol te kompanije to osporava, tvrdeći da im je ostalo još oko dva hektara za preuzimanje.


"Imali smo na hiljade poseta, ponekad i dva puta dnevno" kaže 72-godišnji poljoprivrednik Komaidi, koji je odbio da proda svoju malu parcelu, kada su predstavnici države pokušavali u to da ga ubede. On kaže da su njive sve što mu treba, kako bi mogao da izdržava svoju porodicu sa jedanaestoro dece.


Projekat u Batangu je kao i mnogi drugi razvojni projekti zapeo zbog pravnih nesuglasica.


Elektranu bi trebalo da gradi firma PT Bhimasena Indonesia, kao zajedničko pareduzeće indonežanske rudarske kompanije PT Adaro enerdži TBK i japanskih firmi Japan Itoću corporation i Electric Power Development.


Projekat se takođe suočava i sa protivljenjem lokalnih ribara i ekoloških grupa, poput Grinpisa, koje smatraju da bi termolektrana mogla da ugrozi obližnje vode.


Termoelektrana koja će strujom snabdevati milione Indonežana na Javi i Baliju je centralni deo predsednikovog petogodišnjeg plana za povećanje elektroenegertskih kapaciteta za još 35.000 megavata, sa sadašnjih 50.000.

Vlada očekuje da će elektrana početi sa radom 2018. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP