Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISLAMISTI TVRDE

Sendi je "božija kazna"

Autor: Beta | 02.11.2012 - 00:47:00h | Komentara: 0

Neke antiameričke muslimanske verske vođe smatraju da je super-oluja Sendi bila "božija kazna" za SAD zbog ismevanja proroka Muhameda i zbog "druge izopačenosti američkog društva". Zapažanja nekih od njih su izazvala reagovanje drugih muslimana koji kažu da je pogrešno uživati u patnji drugih.

Islam

Islamski sveštenci imaju razna viđenja o uraganu Sendi | Foto: foter.com

Jedan radikalni sveštenik u Egiptu je opisao uragan kao osvetu Boga zbog sirovog anti-islamskog filma snimljenog u SAD koji je septembra izazvao talase protesta u muslimanskom svetu.

Zbrajanje žrtava!
Razorna oluja "Sendi" koje je ove nedelje pogodila istočno američku obalu, odnela je 95 ljudskih žvota u SAD i Kanadi, saopšteno je u Njujorku.
Broj žrtava porastao je na 39 u gradu Njujork i još osam širom te istoimene američke države, u Nju Džersiju registrovano je 13 žrtava, Merilendu 11, u Pensilvaniji devet, Zapadnoj Virdžiniji šest i još osam sirom SAD i jedna u Torontu, u Kanadi, prenela je agencija Rojters. Najmanje 69 osoba je izgubilo život na Karibima, uključujući 54 na Haitiju i 11 na Kubi, pre nego što je "Sendi" udario o američku obalu, saopštile su američke vlasti.
Američki vlasti navode da broj žrtava nije konačan, kao i da je podložan promenama i da eventualni pad može da bude rezultat potonjih podataka da smrt nije bila direktna posledica oluje.

"Neki ljudi pitaju o uraganu u Americi i njegovim uzrocima", napisao je dvaput ove nedelje na "Tviteru", posle oluje, egipatski sveštenik Vagdi Gonim.
"Po mom mišljenju, to je osveta Boga za našeg voljenog Proroka", napisao je on, aludirajući na film. Neki su ga zato pohvalili, a drugi osudili. "Bože, protresi zemlju pod njihovim nogama", bio je jedan komentar koji je izazvalo odgovor: "Mi u Americi imamo braću i prijatelje. Ne želim im ništa nažao".
Drugi odgovor Gonimu na "Tviteru" kaže da je Sendi božanski vetar poslat da uništi "grešnu zemlju" i udari na sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku: "Molimo Boga da Sendi uništi zgradu UN zbog njihove nepravde, korupcije, tiranije".
Usledio je talas gneva: "Ovaj zapis mržnje ne predstavlja muslimane, već predstavlja teroriste. Mi svi tražimo od Boga da pomogne i spase Amerikance", piše u jednom postu.
Ugledni sveštenik Salman al Auda u Saudijskoj Arabiji rekao je da je oluja, koja je usmrtila više od 140 ljudi, bila poziv na buđenje za Amerikance - da predju u islam.
Zbog saudijskih reagovanja na uragan, Veliki muftija Abdel Aziz al-Šeik upozorio je u jednom intervjuu da je radovanje zbog stradanja ili patnje suprotno islamu, dodavši da su i muslimani među žrtvama u SAD.
"To nije pravedno i nije ispravno", rekao je on pan-arapskom dnevniku "Al-Hajat" u četvrtak.
U Iranu ugledni sveštenici izbegavaju poredjenje prirodnih nepogoda i i "božanske intervencije" jer su u njihovoj zemlji česti razorni zemljotresi.
Iranski Crveni polumesec je u sredu objavio da su humanitarci spremni za let za Njujork, da pomognu, javila je poluzvanična novinska agencija Fars. Mahmud Mozafar, šef spasilačkih operacija Crvenog polumeseca je rekao da iranske grupe imaju "bogato iskustvo" sa prirodnim katastrofama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP