Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREGOVORI U ŽENEVI OKO NUKLEARNOG PROGRAMA

Šest svetskih sila se dogovorilo sa Iranom!

Autor: Tanjug | 24.11.2013 - 07:32:00h | Komentara: 0

Predstavnici šest velikih svetsih sila postigli su u Ženevi dogovor s iranskom delegacijom o privremenom obustavljanju nuklearnog programa te zemlje, javile supod oznakom hitno američke televizije, ali bez navodjenja detalja dogovora.

Odnosi među saveznicima su naglo zahladneli: Barak Obama i  Angela Merkel

SAD i Nemačka su jedne od šest svetskih sila koje pregovaraju sa Iranom: Barak Obama i Angela Merkel | Foto: Reuters

Potvrdu da je sporazum noćas postignut, dali su francuski i iranski ministri spoljnih poslova, kratko potvrdivši novinarima koji su čekali u hotelskom lobiju, da su se dve strane dogovorile, prenela je agencija Asošiejted Pres.

- Da, imamo dogovor, rekao je šef diplomatije Irana Mohamed Džavad Zarif, nakon pet dana pregovora.

Rohani:dogovor će otvoriti nove horizonte

Hasan Rohani

Hasan Rohani | Foto: AP

Iranski predsednik Hasan Rohani pozdravio je danas dogovor Irana sa šest svetskih sila o spornom nuklearnog programu i naveo da će dogovor "otvoriti nove horizonte".

- Konstruktivan angažman, pored neumornih napora pregovaračkih timova, otvoriće nove horizonte - naveo je Rohani na Tviteru posle višednevnih razgovora u Ženevi koji su doveli do sporazuma, koji je kako navodi agencija AFP, dugo izmicao pregovaračkim stranama.
Rohani je ocenio da je do dogovora došlo "zahvaljujući glasovima iranskog naroda za reformatora", misleći na svoju iznenadjujuću izbornu pobedu na predsedničkim izborima u Iranu u junu kada je odneo ponedu nad brojnim konzervativcima.

Slično je odgovorio i francuski ministar Loran Fabijus, podigavši palac u znak potvrde o uspešnom završetku razgovora.

Prema ranijim navodima medija, cilj je bio da Iran pristane na šestomesečno zamrzavanje svog nuklearnog programa, dok bi istovremeno u tom periodu bile delimično ukinute sankcije.

Rojters prenosi reči neimenovanog zapadnog dipomate, koji je rekao da će Iran moći da dobije 4,2 milijarde dolare, nakon što zaustavi svoj nuklearni program.

Američki predsednik Barak Obama kasno sinoć se iz Bele kuće obratio naciji, rekavši da je dogovor s Iranom "važan prvi korak, koji će sprečiti tu zemlju da napravi nuklearno oružje.

On je obećao i da SAD neće uvoditi nove sankcije Iranu tokom narednih šest meseci, što će, kako navodi AP, sigurno razljutiti one američke kongresmene koji su se zalagali za još oštrije mere.

Obama je, ipak, poručio da će pritisak biti pojačan ako Iran ne bude u potpunosti ispunio dogovoreno.

Kasno sinoć se oglasio i izraelski ministar za obaveštajne poslove Juval Stajnic, koji je izrazio nezadovoljstvo postignutim dogovorom, kazavši da je u pitanju "prevara".

Stajnic, koji je zadužen za nadzor iranskog nuklearnog programa u izraelskoj vladi, rekao je da nema razloga da svet slavi zbog dogovora iz Ženeve.

- Dogovor koji je postignut zasniva se na iranskoj prevari i samo obmanjivanju - zaključio je ministar.

Svetske sile traže od Irana da u potpunosti obustavi svoj nuklearni program, zato što smatraju da Iran pokušava da proizvede atomsku bombu, dok Teheran tvrdi da je svrha tog programa isključivo mirnodopska proizvodnja električne energije i izotopa u medicinske svrhe.

U pregovorima učestvuju pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) i Nemačka, odnosno grupa P5+1.

Tokom razgovora pokazale su se neke značajne razlike, uključujući insistiranje Irana da mu Grupa 5+1 prizna pravo na obogaćivanje uranijuma.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP