Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NE ODUSTAJU OD RAZVOJA ORUŽJA

Severna Koreja hoće da bude priznata kao nuklearna sila

Autor: Tanjug | 23.04.2013 - 10:38:00h | Komentara: 0

Severna Koreja zatražila je danas da bude priznata kao nuklearna sila, odbacujući uslov Sjedinjenih Država da pristane da odustane od svog nuklearnog programa ukoliko želi da počne pregovore.

Posle nedelja napetosti na Korejskom poluostrvu, uključujucji pretnje Pjongjanga nuklearim ratom, Severna Koreja je poslednjih dana počela da barem govori o dijalogu odgovarajući na ponude za razgovorima koje su izneli SAD i Južna Koreja.

Zvanični list Pjongjanga Rodong Sinmun odbacio je kao bez osnova i neprihvatljive uslove SAD i Južne Koreje da se predhodno saglasi da demontira svoje nuklearno oružje i prekine s lanisranjem raketa.

Severna Koreja

Sve češće provociraju ratnim pretnjama: Severna Koreja | Foto: AP

"Ukoliko DNR Koreja sedne za sto sa SAD, to treba da bude dijalog dve nuklearne države, a ne da jedna strana sili drugu da demontira nuklearno oružje", poručio je list, a preneo Rojters.

Predstavnik Bele kuće rekao je ranije ovog meseca da Severna Koreja treba da pokaže ozbiljnost u napuštanju svojih nuklearnih ambicija ako želi da razgovori imaju smisla.

Severna Koreja je potpisala dogovor o denuklearizaciji za dobijanje ekonomske pomoći 2005. ali je kasnije odustala od njega i izvela probu nuklearne bombe 2006. Pjongjang sada ističe da je njegovo nuklearno oružje "dragocen mač" od koga se nikada neće rastati.

Pjongjang je prošle nedelje postavio svoje teške uslove za razgovore sa Seulom ili Vašingtonom, uključujući povlačenje sankcija Ujedinjenih nacija, nuklaernog oružja iz regiona i garancije o prestanku vojnih vežbi Južne Koreje i SAD.

SAD i Južna Koreja su odbacile te zahteve kao nerazumne i poručili da čekaju "jasne znake" da će Sever prestati sa nuklaernim aktivnostima.

Razgovori su tako postali novi fokus u žučnom verbalnom ratu koji je podigao vojne napetosti na Korejskom poluostrvu, posle treće nukelarne probe Severa u februaru, na najviši nivo još od kraja Korejskog rata 1953.
Neki analitičari kažu da je ulazak Pjongjanga u debatu oko razgovora, bez obzira koliko su njegovi uslovi nerazumni, dobrodošla promena od apokaliptičnih pretnji nuklearnog rata koje su dolazile proteklih nedelja sa Severa.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP