Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZVECKANJE ORUŽJEM

Severna Koreja
spremna za napad na SAD!

Autor: Ekipa | 29.03.2013 - 12:57:00h | Komentara: 0

Lider Severne Koreje Kim Džong Un naredio je pripreme za eventualni raketni napad na SAD i američke baze na Pacifiku, kao odgovor na vežbe američkih bombardera.

Severna Koreja

Spremni za rat: Severna Koreja | Foto: AP

Naređenje je izdato posle sastanka Kima sa generlima, koji je noćas održan po hitnom postpuku, javljaju agencije.

Priprema Pjongjanga za eventulani napad na američke ciljeve "odgovor je na preletanje bombardera B-2, koji mogu da nose nuklearno oružje, u okviru združenih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje koje su u toku", rekao je Kim Džon Un.
U slučaju "drske" provokacije Amerikanaca, severnokorejske snage će "morati bez milosti da udare na američki kontinent... na američke baze na Pacifiku, uključujući Havaje i Guam, kao i one koje se nalaze u Južnoj Koreji", rekao je Kim, a prenela je državna agencija KCNA.

Agencija AP navodi da pretnje ne znače da je izbijanje rata neizbežno, već da im je cilj da utiču na Južnu Koreju da ublaži svoju politiku, da se izdejstvuju direktni pregovori i pomoć od Vašingtona i da se osnaži mladi severnokorejski lider kod kuće.

Neimenovani juznokorejski izvori rekli su da je zabeleženo veće kretanje mehanizacije i ljudi kod severnokrejskih lansirnih rampi, javila je agencija Jonhap.

Dva američka bombardera B-2 stelt tehnologije, koji mogu da nose i konvencionalno i nuklearno oružje, bacila su municiju bez eksploziva na Korejsko ostrvo u okviru vojne vežbe.

Vojska SAD saopštila je da je let B-2 pokazao sposobnost SAD da brane Južnu Koreju i pruže zaštitu saveznicima u azijsko-pacifičkom regionu.

Severna Koreja

Hiljade okupjlenih u Pjongjangu | Foto: AP

Kina: Smanjiti napetost na Korejskom poluostrvu

Kina je u međuvremenu pozvala na ulaganje "zajedničkih napora" za smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

"Mi pozivamo sve relevetne strane da učine zajedničke napore da se prekine sa napetom situacijom", rekao je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei.

On je dodao da mir i stabilnost na Korejskom poluostrvu i severoistočnoj Aziji služe zajedničkim interesima, preneo je AFP.

Kina je glavni saveznik i najveći trgovinski partner Severne Koreje, koji je snabdeva energentima i daje pomoć u hrani za osiromašeno stanovništvo.

Peking je nekoliko puta iznosio slične pozive od kako je Severna Koreja izvela nuklearnu probu u februaru, treću u poslednjih sedam godina, što je dovelo do uvodjenja dodatnih sankcija od strane Saveta bezbednosti UN.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP