Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NEGIRAJU

Severna Koreja tvrdi da nije izvela hakerski napad na Soni pikčers

Autor: Novosti | 08.12.2014 - 08:35:00h | Komentara: 0

Vlasti Severne Koreje su danas odlučno negirale odgovornost za hakerske napade na kompaniju „Soni pikčers“, koja producira film o zamišljenoj zaveri za ubistvo vrhovnog vođe Severne Koreje.

Nije viđen  u javnosti od  3. septembra:  Kim Džong Un

Kim Džong Un | Foto: Profimedia

I pored toga što se u saopštenju negira odgovornost za prošlonedeljni hakerski napad na kompjuterski sistem „Sonija“ i objavljivanje poverljivih informacija te kompanije na internetu, portparol severnokorejske Nacionalne komisije za odbranu je istakao da je to „opravdani čin pristalica i simpatizera“ poziva Pjongjanga svetu da se odazove „pravednoj borbi“ protiv američkog imperijalizma, prenela je agencija AP.
„Ne znamo gde se u Americi nalazi ‘Soni pikčers’ i zbog kojih nedela su postali meta napada, niti imamo potrebu da nešto znamo o tome. Ali znamo da baš ‘Soni’ producira film koji podržava teroristički čin i ugrožava dostojanstvo vrhovnog vođstva Severne Koreje“, navodi se u saopštenju.
Film koji „Soni“ producira će se zvati „Intervju“, a to je komedija o zaveri za ubistvo Kim Džong Una u kojoj će glumiti Set Rodžen i Džejms Franko.

Zvanični Pjongjang je saopštio da su njihovi neprijatelji, SAD i Južna Koreja, „neosnovano povezali hakerski napad“ sa Severnom Korejom.

„SAD treba da znaju da širom sveta ima puno pristalica i simpatizera Severne Koreje, kao i boraca za mir, koji su izvršili hakerski napad na ‘Soni pikčers’. Ta opravdana reakcija će jačati kako bi uništila zla dela“, navodi se u saopštenju.

Neki stručnjaci za sajber bezbednost su naveli da su uočili velike sličnosti između kodova upotrebljenih u hakovanju „Soni pikčersa“ i hakerskim napadima na južnokorejske kompanije i državne agencije iz prošle godine, za koje Zapad takođe optužuje Severnu Koreju.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP