Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POLJSKA "OTVORILA VRATA"

Sigurna kuća za homoseksualce

Autor: Daša Pavlović, Beta | 20.03.2015 - 10:55:00h | Komentara: 0

Poljska prestonica Varšava kao prva u postkomunističkoj Evropi otvorila je sigurnu kuću za homoseksualce i druge seksualne manjine - žrtve porodičnog nasilja ili u istopolnom partnerstvu koje su zbog svoje seksualne orijentacije bile prinuđene da napuste dom.

Zastava

Kuća za sada ima troje stanara | Foto: Profimedia.rs

 - Sigurna kuća zamišljena je kao bezbedno utočište za homoseksualne i biseksualne kao i transrodne osobe koje su zbog nasilja povodom njihove seksualne orijentacije bile prinuđene da napuste svoje domove. Među njima su i ljudi koje su iz kuće izbacili njihovi roditelji - kazala je poljskim medijima Iga Kostševa iz nevladine organizacije Lambda.
Pokazalo se da je gradu potrebna posebna sigurna kuća za žrtve nasilja iz redova seksualnih manjina zato što su u sigurnim kućama za žrtve nasilja u tradicionalnim porodicama često homoseksualci i lezbijke nailazili na odbijanje ili čak i maltretiranje.
Boravak u sigurnoj kući je besplatan i dobrovoljan i može da traje do tri meseca a u izuzetnim slučajevima uz odobrenje do pola godine.
Sigurna kuća na tajnom mestu u Varšavi otvorila je vrata u februaru i za sada ima tri stanara a može da primi ukupno 12 osoba, javljaju danas poljski mediji.
 - Veoma je važno što sigurna kuća prima transrodne osobe zato što su upravo one iz cele LGBT populacije najviše izložene fizičkom nasilju - kazala je Martina Lisakjevič iz nevladine organizacije Trans-Fuzja.
U tradicionalnoj, religioznoj katoličkoj Poljskoj nema ni naznaka političke volje da parlament dozvoli istopolne brakove a i društvo ne odustaje od diskriminacije seksualnih manjina, iako zahvaljujući profesionalnosti poljske policije kao nijedne druge u postkomunističkim članicama Evropske unije, gradovima širom zemlje
redovno i bezbedno svake godine prolaze gej parade.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP