Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KAO IZ KOŠMARA

Silovatelji i krvoloci: Zašto Nigerija drhti kada se izgovori "Boko Haram"

Autor: N. Gavrilović | 30.05.2014 - 11:32:00h | Komentara: 0

Islamistička militantna frakcija pretvorila je Nigeriju u zemlju iz košmara. Njihovo puno ime je Džamatu Ahlis Suna Lidavati val Džihad, ali prestravljeno stanovništvo trese se i od skraćenice - Boko Haram. Upozoravamo vas da tekst sadrži fotografije koje mogu biti uznemirujuće.

Boko Haram

Boko Haram je preveo kidnapovane devojke u islam

Sva je prilika da ste sada u Srbiji, hiljadama i hiljadama kilometara daleko od Nigerije, koju verovatno registrujete kada je defile pred Olimpijske igre ili izbor za mis. Nigerija je ogromna. Nigerija je ima populaciju, pazite sad, oko dvadeset Srbija! Ima 167 miliona stanovnika, najveću filmsku produkciju na svetu i - zlikovce mračnije od bilo kog horor filma.

Boko Haram je skraćenica koju su ovoj košmarnoj frakciji dali lokalci koji žive u blizini njihovog štaba, a prevod znači - Zapadno obrazovanje je haram, zabranjeno je ići u školu. Zabranjeno je i nošenje majica, pantalona kao i glasanje na izborima. Prilično srednjevekovno razmišljanje ako imate u vidu da je organizaciju 2002. oformio Muhamed Jusuf. Njihovo divljanje je bilo toliko ozbiljno da je u državi proglašeno vanredno stanje.

BOko Haram

Horor: Ugljenisana tela nakon napada Boko Harama

Njihov krajnji cilj je da stvore islamsku državu u kojoj će "svako ko se ne klanja Alahu biti smatran prestupnikom".

Kao da se trude da im svaki zločin bude sumanutiji i svirepiji od prethodnog, Boko Haram ima bogat spisak nedela, od atentata i bombaških napada preko užasnih otmica mladih devojaka.

Gradić Maiduguri blizu koga se nalazi štab Boko Harama postao je poprište ubistava. Rešetanja na ulicama bila su normalna pojava. Boko Haram bi ubijao policajce, vlast bi vršila odmazdu. Na stotine mrtvih, na hiljade izbeglih. Onda je u obračunu država uspela da uhapsi Jusufa koji je preminuo u zatvoru i ponadala se da je to kraj.

Gde god dođu, Boko Haram zavodi teror, upada u policijske stanice i škole, ubija, pljačka i pali čitava sela.

Studenti su ubijeni na spavanju

Studenti su ubijeni na spavanju samo jer su išli u školu | Foto: AP

Oteli su čak dvesta devojaka iz internata u Čiboku, što je potpuno zaprepastilo svet, a onda su se pojavile vesti da učenice prodaju u seksualno roblje za dva dolara. Ekstremisti su tvrdili da su učenice ratni plen.

U dva bombaška napada na Abudžu poginulo je 70 i 19 ljudi. Boko Haram broji oko hiljadu ekstremista.

Malala Jusufzai, mlada Pakistanka koju je tamošnja teroristička grupa upucala u glavu na putu do škole, poručila je Boko Haramu da "nauče islam. Prestanite sa nasiljem. Govorim vam u ime otetih devojaka. One su moje sestre".

Nigerijska vlada tvrdi da je locirala otete učenice, ali što se tiče nalaženja načina za rešavanje pretnje Boko Harama, toga nema ni na mapi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP