Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

Feliks Baumgartner

Skočio i preživeo!

Autor: Ekipa Alo! | 14.10.2012 - 16:55:00h | Komentara: 2

Ekstremni sportista Feliks Baumgartner večeras je u 20.08 sati počeo istorijski skok sa visine od 39.060 metara, za koji se pripremao poslednjih pet godina. Prilikom pada, koji je trajao nešto više od pet minuta Feliks se kretao brzinama većim 1000 kilometara na sat i tako postao prvi čovek koji je u slobodnom padu leteo brže od zvuka. Po prizemljenju je prvo poljubio zemlju.

Baumgartner

- Ne bih mogao da uspem bez mog tima. Kad stojite na vrhu sveta postanete veoma skromni i ne razmišljate o obaranju rekorda. Jedina stvar koju želite je da se vratite živi. Mislio sam na svoju porodicu, prijatelje, sve te ljude tamo dole, i ne želite da vas oni vide kako umirete. Samo sam mislio "molim te Bože, nemoj me izneveriti" - izjavio je austrijski padobranac Feliks Baumgartner (43) koji je danas skokom sa ivice svemira oborio tri rekorda.

- Pre skoka sa 39 kilometara sam rekao: Znam da čitav svet gleda i želim da on vidi ono što ja vidim. Ponekad morate da se popnete stvarno visoko da shvatite koliko ste mali - rekao je Neustrašivi Feliks odgovarajući na pitanje novinara.

On se na konferenciji za novinare pojavio praćen burnim aplauzom okupljenih.

Feliks je istakao da je dva puta razmišljao o tome da prekine misiju, prvi put kad mu se zamaglio vizir na kacigi zbog kvara grejača i hladnoće u kabini, drugi put na početku skoka, kada je počeo da se okreće bez kontrole.

Balon napunjen helijumom krenuo je iz Rozvela u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko u 17,31, a u 19,43 u kontrolnom centru odlučeno je da Baumgartner može da skoči.

Procedura je, međutim, trajala nešto duže nego što je bilo predviđeno, pa se balon popeo na visinu veću od 39.000 metara.

Feliks Baumgartner

Feliks Baumgartner na monitoru u kontrolnoj sobi | Foto: AP

Plan je bio da Austrijanac iskoči na visini od 36.576 metara, pa je odlučeno da se iz balona ispusti malo helijuma, kako bi se on malo spustio. Na kraju se od toga odustalo i Baumgartner je dobio dozvolu da skoči sa visine od 39.060 metara.

Feliks Baumgartner

Posledni padobran se uspešno otvorio  | Foto: AP

Već posle 32 sekunde on je probio zvučni zid, a najveća brzina kojom je padao iznosila je 1.173 kilometra na sat. Par sekundi posle probijanja zvučnog zida Baumgartner je javio kontrolnom centru da je sve u redu.

Četiri minuta i 19 sekundi po iskakanju iz kapsule, Baumgartner je otvorio prvi od četiri padobrana, što je značilo da je svaka opasnost prošla i da je misija uspešno okončana.

U 20,16 časova Baumgartner je mirno doskočio na zemlju i
ušao u istoriju.

Feliks Baumgartner

Feliksov ceo poduhvat praćen je u stopu | Foto: AP

Tokom uspona, na visini od oko 39 kilometara, vrata kapsule nisu mogla da se otvore, pa se Baumgarten spustio na prvobitnu visinu 36,5, kilometara, kako bi se pritisak izjednačio, a vrata automatski otvorila.

Baumgartner (43) postao je prvi škakač u istoriji koji je probio zvučni zid u slobodnom padu.

Austrijanac je, takođe, oborio rekorde u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek i u najdužem slobodnom padu.

U jednom trenutku padobranac je izgubio kontrolu nad padom, ali je
uspeo da se vrati u prvobitni položaj.

Feliks Baumgartner

Feliksov skok iz kapsule | Foto: Red Bull

Bilo je planirano da se skok izvede sa visine od 36.580 metara, međutim, balon sa kapsulom u kojoj je bio Baumgartner je premašio tu visinu.

Čitav dogadjaj prenosio se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Na današnji dan je, pre 65 godina, američki pilot Čak Jeger prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid.liks se kretbio zemlju

Baumgartner je skok poćčeo u stratosferi.

Sa Baumgartnerovog profila na Tviteru tokom njegovog leta stizale su poruke.

- Ovde je prelepo! - poručio je Neustrašivi Feliks.

- Uživo iz svemira! Svete, prelep si! - naveo je on.

Milioni gledali skok

Direktan prenos skoka na internet sajtu Jutjub pratilo je oko osam miliona posetilaca.

Na takozvanoj Armstrongovoj liniji, na 19,2 kilometara visine, telesne tečnosti počinju da se zagrevaju bez pomoći kapsule sa pritiskom ili specijalnog odela. Temperatura izvan kapsule je bila -30, a unutra se održava na 13 stepeni Celzijusovih.

- Sve je u redu - naveo je tada Neustrašivi Feliks.

Baumgartner neprestano proveravao visinu kapsule i kabine i nivoe kiseonika. On i Džo Kitindžer iz Kontrole misije par puta su prošli kroz korake koje Feliks mora da prođe tokom skoka.

Kako je preneto, Kitindžer je jedina osoba sa kojom Neustrašivi Feliks komunicira dok je u kapsuli. Kitindžer je ukazao Baumgartneru da pazi da ne dehidrira i da održava svoje nivoe kiseonika.

- Dosta smo vežbali i sada se to isplatilo - rekao je Baumgartner.

Bamgartnerova majka plakala je od radosti dok je posmatra poduhvat svog sina, preneli su američki mediji. Ovo je prvi put u istoriji da je ovoliko veliki balon lansiran sa čovekom. Zanimljivo je reći i da je Baumgartnerov balon tri puta veći od najvećeg balona sa ljudskom posadom.

Feliks Baumgartner i majka

Pustila suzu radosnicu: Majka Feliksa Baumgartnera | Foto: Screenshot "You tube"

Podsećamo, Baumgartner je iskočio iz kapsule sa visine od 39 kilometara iznad Rozvela. Na toj visini ima veoma malo vazduha, što bi trebalo da mu omogući postizanje brzine od 1.100 kilometara na čas za samo 40 sekundi.

Nakon skoka, Baumgartner je u roku od 35 sekundi probio zvučni zid, dok je maksimalna brzina koju je dosegao bila preko 1.110 kilometara na sat.

Felix Baumgartner

Poslednje pripreme pred skok | Foto: AP

  • Felix Baumgartner | Foto: FoNet
  • Skok sa ivice svemira | Foto:
  • Felix Baumgartner | Foto: AP - Fonet
  • Felix Baumgartner | Foto: AP - Fonet
  • Felix Baumgartner | Foto: FoNet - AP
  • Felix Baumgartner | Foto: FoNet - AP
  • Felix Baumgartner | Foto: FoNet

Skok zbog vetra odlagan tri puta

Skok je tri puta odlagan zbog jakog vetra, a meteorolozi su za danas najavili povoljne vremenske uslove. Na svom Tviter nalogu Feliksov tim je objavio da je oko 11 sati puštena sonda koja će izmeriti brzinu vetra na visinama preko 30 kilometara. Baumgartner je planirao da se popne u stratosferu uz pomoć balona sa helijumom, a zatim da skoči i postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid. Poletanje je planirano nedaleko od aerodroma u gradu Rozvel u Novom Meksiku.

Poslednji komentari
  • Katarina Vreme: 14.10.2012 20:59h

    Bravo za hrabrost!Dok sam gledala, imala sam tremu kao da skace moj brat! Ovo je ogroman "korak" za Felixa, ali i ogromna reklama za Red Bul! Sad kad krenu na portalima da mu nalaze srpske, hrvatske ili crnogorske korene.... :)

  • predrag Vreme: 15.10.2012 20:55h

    Upoznao sam Felixa i snimio emisiju sa njim. Za mene je on bio najveci i pre ovog skoka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP