Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPETO

Skoplje na nogama - Predsednik
makedonske Skupštine evakuisan iz palate!

Autor: Tanjug | 24.12.2012 - 12:51:00h | Komentara: 0

Policija je danas u Skoplju, ispred zgrade Sobranja napravila tampon zonu između pristalica opozicije, koji žele da blokiraju izglasavanje budžeta i njihovih protivnika, koji bi da "deblokiraju" glasanje, a o napetosti situacije u glavnom gradu Makedonije svedoče i najnovije vesti - da je iz zgrade parlamenta evakuisan predsednik te institucije, dok je jedna poslanica povređena u opštem metežu.

Ispred skupštinske zgrade jutros se okupilo nekoliko stotina građana, ubrzo je raspoređeno veliko policijsko obezbeđenje, a saobraćaj se preusmerava van tog područja.
Inicijativa "Front naroda, front za Makedoniju", koju čine radnici, penzioneri, poljoprivrednici, umetnici, profesori i studenti, traže od opozicije da prekine blokadu budžeta i omogući pravovremeno isplaćivanje plata, penzija, subvencija i stipendija za sledeću godinu.

Skoplje

Tenzija u makedonskoj prestonici... | Foto: Dušan Milenković (ilustracija)

Sa druge strane, opozicija predvođena liderom SDSM Brankom Crvenkovskim, protiv je stavljanja predloga budžeta za 2013. na dnevni red, jer je Vlada ignorisala više od 1.000 amandmana koje je podnela opozicija i želi da se o budžetu glasa bez rasprave.
Vlada je juče na vanrednoj sendici usvojila predlog budžeta za 2013 godini i u njega uvrstila (samo) 44 amandmana opozicje.
Tenzije su velike i u samom parlementu, pošto poslanici SDSM sprečavaju da započne sednica o budžetu. Opozicioni poslanici prvo nisu dozvoljavali poslanicima većine da udju u salu za sednice, a nakon toga su opkolili predsednika Skupštine Trajka Veljanovskog na njegovom mestu u Sali - kako bi sprečili da on otvori sednicu.
"Vlast je vaša, ali država je naša", bio je jedan od slogana koje su poslanici opozicije uzvikivali danas. Oni su i proteklu noć proveli u Skupštini - kako su rekli - da bi "sprečili partijsko-policijski puč".
Neki makedonski mediji su javili i o tenzijama na putu Veles-Skoplje, gde policija ne dozvoljava autobusima iz nekih gradova koji prevoze pristalice opozicije da dođu u Skoplje, navodno zbog tehničke neispravnosti vozila.
Krajni rok za donošenje buudžeta je 31. decembra, a ukoliko se ovaj rok ne ispuni, počinje privremeno finansiranje, koje je jedna trećina od planiranih sredstva.
To može da traje u sledeća tri meseca, a ukoliko se i tada ne usvoji budžet - produžava se privremeno finansiranje. To znači da sve predviđene stavke ostaju kao i u budžetu od prethodne godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP