Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BEZBEDNOST U VAZDUHU

Skoro 1.000 poginulih u avio nesrećama

Autor: Tanjug | 09.03.2015 - 12:22:00h | Komentara: 0

Broj poginulih u avionskim nesrećama porastao je prošle godine, uprkos tome, što je ukupan broj nesreća bio manji, saopštila je danas Medjunarodna organizacija za vazdušni transport IATA.

Malezija erlajns avion | Foto: Profimedia

Malezija erlajns avion | Foto: Profimedia

U godišnjem izveštaju o bezebenosti IATA je navela da je poginulo 641 lice u avionskim nesrećama 2014. godine, a taj broj ne uključuje 298 poginulih, kada se avion Melezija erlajnsa na letu broj 17, srušio u Ukrajini. Taj let nije uračunat, zbog toga što je avion bio oboren protivvazdušnim oružjem, tako da se ne tretira kao nesreća.
U 2013. godini bilo je 210 poginilih, a petogodišnji prosek je 517 mrtvih.
IATA navodi da su prošlu godinu obeležila dva vanredna i tragična događaja, koji ukjučuju kompaniju Malezija erlajnz. Reč je o letu broj 17, kao i ranijem nestanku aviona na letu 370, koji je prevozio 239 putnika.
Broj avionskih nesreća sa fatalnim ishodom, pao je sa 16 u 2013. na 12 prošle godine, a petogodišnji prosek inosi 19, prenosi AP.

Grupa navodi da jedna ozbiljna nesreća, u kojoj je vazduhlov uništen, dolazi na 4,4 miliona letova, što je rekordno nizak nivo. U 2013. godini, jedan avion je bio otpisan na svakih 2,4 miliona letova.

Direktor IATE Toni Tajler je kazao da je letenje, uopšteno uzevši, bilo sigurnije, uprkos nizu nedavnih katastrofa azijskih kompanija, koje su izazvale veliku zabrinutost za bezbednost i dovele do toga da taj region ima više nesreća od svetskog proseka.
"Bilo bi pogrešno misliti da je letenje u Aziji nebezbedno, ali bi isto tako bilo naivno misliti da nije uopšte", istakao je Tajler.
Aviokompanije su se brzo širile Azijom u poslednjoj deceniji, a naročito u Indoneziji i Maleziji, iskorišćavajući do maksimuma vazduhoplovnu infrastrukturu i kapacitet pista, a avioprevoznici su bili prinudjeni da se bore za pilote.
U tri avionske nereće od 12 u prošloj godini, bilo je najviše poginulih. U decembru se avion Er Azije sa 162 putnika srušio u more Jave. U julu je avion Er Alžira pao u Maliju, zbog nevremena, pri čemu je poginulo svih 116 putnika.
U drugih devet nesreća, koje uključuju i rušrenje aviona Trans Azije ATR-72 u julu, na ostrvu Pengu u Tajvanskom moreuzu, poginulo je 58 ljudi. Drugi avion iste kompanije srušio se u februaru ove godine, a tom prilikom poginulo je više od 40 putnika.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP