Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZRUČENJE

Slovačka traži da
Kosovo izruči narko bosa!

Autor: Beta | 12.11.2012 - 14:18:00h | Komentara: 0

Slovačka je posredstvom misije EULEKS preduzela zvanične korake da joj Kosovo izruči narko-bosa, slovačkog državljanina Bakija Sadikija, osuđenog u odsustvu na 22 godine zatvora zbog šverca 120 kilograma heroina.

Sadiki je zvanično ugostitelj o kome slovački mediji pišu kao o šefu kosovsko-albanske mafije u Slovačkoj. On je pobegao pre pokušaja hapšenja u njegovoj kući 2010. godine. Otkriveno je da je maja te godine našao utočište na Kosovu.

Baki Sadiki

Baki Sadiki čeka izručenje na Kosovu | Foto: webnoviny.sk

Ministarstvo pravde Slovačke je još tada poslalo zahtev za izručenje, ali Srbiji, uz obrazloženje da Slovačka ne priznaje Kosovo, a tek sledeća vlada desnice i centra na čelu s premijerkom Ivetom Radičovom, potražila je pomoć EULEKS-a.

Sadiki je međutim nestao, a uhapšen je tek u jednoj većoj operaciji EULEKS-a u saradnji sa Interpolom prošlog meseca.
"Čim zahtev stigne, predaćemo ga EULEKS-u a on dalje vlastima u Prištini", kazao je danas agenciji TASR šef slovačkog Ureda za vezu u Prištini Henrik Markuš.
Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak potvrdio je da je neformalno s partnerima na Kosovu već razgovarao o tome da se Sadiki što pre izruči radi izdržavanja kazne u Slovačkoj.
"Imam takvo obećanje s kosovske strane", potvrdio je danas ministar Lajčak.
Sadiki i dvojica slovačkih saučesnika su, po dokazima optužbe koje je 13. juna 2011. godine uvažio sud, tokom 2007. i 2008. godine iz Turske prošvercovali balkanskom trasom u Slovačku najmanje šest pošiljki od po 20 kilograma heroina u kutijama jeftine sportske obuće.
Obojica saučesnika su priznala krivicu, a njihovo svedočenje je predstavljalo okosnicu optužbe protiv Sadikija. Policija je jednog od osuđenih saučesnika uhapsila septembra 2008. godine ispred tržnog centra u Popradu, u Tatrama, dok je prodavao heroin. Policija je tada zaplenila 11,4 kilograma heroina vrednosti 5,14
miliona evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP