Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BOSANSKI ŠAMAC NAJVIŠE STRADAO U STRAVIČNIM POPLAVAMA

Slovenci izvukli bebu iz pakla!

Autor: | 22.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Dramatične scene sa srećnim krajem! Pripadnici slovenačke armije spasli su helikopterom 52 osobe iz poplavljenog Bosanskog Šamca, grada na severu BiH, koji je najviše stradao u katastrofalnim poplavama.

Drama  sa srećnim  krajem

Drama sa srećnim krajem

Među onima koje je spasla šestočlana posada helikoptera je i osmoro dece različitog uzrasta, kao i jedna tromesečna beba. Slovenci su dramatičan snimak spasavanja bebe objavili na Fejsbuku. Na snimku se vidi kako hrabri vojnici izvlače bebu dok se u pozadini vide katastrofalne posledice poplava.


Pobeglo 16 zatvorenika!


Iskoristivši gužvu zbog vanrednoga stanja uzrokovanog poplavama, iz zatvora u Orašju, u Bosanskoj Posavini, pobeglo je 16 zatvorenika, objavio je „Dnevni avaz“. Grupa zatvorenika pobegla je nakon pobune zbog prodora Save iz pravca naselja Kopanica, precizira sarajevski dnevnik. Policija je uspela da pronađe i uhapsi 10 pobeglih zatvorenika, dok se za ostalima još traga.

Prema zvaničnim podacima, u BiH su poplave odnele 20 života, a rasejano je čak 950.000 ljudi. Najviše je poginulih s područja Doboja, gde se utopilo devet osoba, od kojih su pet bili starci u devetoj deceniji života koji nisu uspeli na vreme da se evakuišu. Osim Bosanskog Šamca, u Republici Srpskoj je najviše stradao Doboj, a u Federaciji BiH Maglaj.

Najgore pogođenim gradovima širi se smrad stotina uginulih životinja i preti opasnost od izbijanja epidemija. Medicinske maske i čizme su naophodni. Zbog učestalih pljački, u Bosanskom Šamcu je uveden i policijski čas. Ljudi su se udružili, pomažu jedni drugima u čišćenju kuća, ali neispravnom vodom, jer drugu nemaju.

Slovenački vojnici  helikopterom spasli 52 osobe od  sigurne smrti,  među njima i  osmoro dece i  bebu staru  tri meseca

Slovenački vojnici helikopterom spasli 52 osobe od sigurne smrti, među njima i osmoro dece i bebu staru tri meseca

Većina je ogorčena zbog zakasnele reakcije vlasti jer smatraju da se katastrofa mogla sprečiti. Građani tvrde da su prepušteni sami sebi, humanitarna pomoć gotovo i da ne stiže, a zvaničnici ih zaobilaze u širokom luku. Nakon što se podivljale reke vrate u svoja korita, najveću opasnost predstavljaće desetine klizišta koja su proradila u tuzlanskom kraju.

Eksplozija mine koju je donela bujica!

Jedna mina eksplodirala je na području Brčkog, gde ju je donela poplava, a u tom incidentu, srećom, niko nije povređen. Centar za uklanjanje mina u BiH upozorio je da su nabujale reke pokrenule minska polja, zbog čega je i došlo do eksplozije. Od mina su najugroženija područja Bosanske Posavine, Tuzlanskog kantona, područje Doboja, Maglaja, Olova i Unsko-sanskog kantona, koja su bila i najviše pogođena poplavama. Procenjuje se da je u BiH posle rata ostalo više od 120.000 mina. Stručnjaci upozoravaju da bi mine preko Save mogle da završe u Dunavu i dalje u turbinama hidrocentrala.

Opasnost od epidemija!
 

Rajko Ostojić, hrvatski ministar zdravlja, doneo je odluku o proglašenju opasnosti od epidemije zaraznih bolesti na poplavljenom području! Vlada u Zagrebu je proglasila prirodnu katastrofu za Vukovarsko-sremsku županiju. Područja cele Vukovarsko-sremske i Brodsko-posavske županije, gradova Pleternice i Lipika u Požeško-slavonskoj, kao i Kostajnice i Dvora na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, smatraju se ugroženim od epidemije zaraznih bolesti. To je prvi put za više od 20 godina postojanja hrvatske države da je ministar zdravlja doneo takvu odluku.

Baba Vanga predvidela poplave?

Dok meteorolozi, klimatolozi i stručnjaci za hidrologiju pokušavaju da objasne zbog čega su Hrvatsku, BiH i Srbiju pogodile katastrofalne poplave, sve je više pristalica teorije zavere. Navodno je poplave predvidela i baba Vanga, vidovita Bugarka čije je pravo ime Vangelija Gušterova. Ona je ukrajinskom biznismenu pred smrt otkrila da će svet na proleće 2014. zadesiti velike poplave koje će sa sobom nositi „reku leševa“. Nije precizirala koji će deo sveta biti obuhvaćen, a razni vidovnjaci proriču da je reč o više različitih poplava širom sveta koje će se dogoditi nakon otapanja snega. Posle ove katastrofe, očekuje nas navodno još veći pakao. Reč je o kožnoj bolesti, epidemiji koja je navodno opasnija od side, a koja će pokositi milione muškaraca. Baba Vanga je prorekla smrt princeze Dajane, Hitlerov i Staljinov neslavan kraj, napad na SAD 11. septembra 2001.

Poslednji komentari
  • Aleksa Vreme: 22.05.2014 08:32h

    Cuti , bre , baba, umrla si pre 20 godina, a jos uvek sve pogadjas !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP