Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OPREZ

Smrtonosne hemikalije vrebaju sa bankomata

Autor: dnevno.rs | 26.02.2014 - 15:43:00h | Komentara: 8

Ako nakon uzimanja gotovine redovno uzimate i potvrdu, niste ni svesni kakvoj se opasnosti izlažete.

Gde mi je bankomat? Gde mi je telefon?

U novom istraživanju su naučnici otkrili da se uzimanjem potvrda sa bankomata izlažete bisfenolu A (BPA). Za proizvodnju hartije za potvrde koristi se termalni papir, odnosno papir koji reaguje na temperaturu i dužim držanjem u ruci menja boju, a naučnici su otkrili i da osobe koje dva sata dnevno barataju bez rukavica sa ovim papirom imaju zabeležen rastkoncentracije bisfenola A u mokraći. Međutim, osobe koje su tim papirom rukovale u rukavicama nisu imale promene BPA u mokraći.
Izlaganje BPA-u ranije je povezivano sa zdravstvenim problemima, uključujući i negativan uticaj an reproduktivnu funkciju kod odraslih, a razvoja mozga kod dece. BPA se koristi u tvrdoj plastici poput one u dečjim flašicama ili konzervirana hrana, ali se takođe se koristi i za proizvodnju termalnih papira.
Tanak film na površini papira, koji je osetljiv na toplotu se nakon kontakta lako može preneti na kožu, objavljeno je časopisu JAMA. U istraživanju sprovedenom na tu temu je učestvovalo 24 volontera od kojih su uzeti uzorci mokraće pre i posle rukovanja termalnim papirom - jedan deo sa, a drugi bez rukavica. Naučnici su otkrili BPA u 83 odsto uzoraka urina pre istraživanja, a nakon rukovanja tim papirom kod volontera bez rukavica utvrđeno je postojanje BPA u mokraći u 100 odsto zoraka, prenosi Daily Mail.
Poslednji komentari
  • joe Vreme: 26.02.2014 17:24h

    a fiskalni racun ?????

  • Милисав Vreme: 26.02.2014 18:13h

    Добро, ово је везано за банкомате. Ајмо да мало проширимо причу. Исти али потпуно исти папир и начин штампе се користи још и за фискалне рачуне у свим продавницама, за потврде о плаћању картицом које иду уз фискални, за старије моделе факс машина, у мењачницама као потврда о конверзији итд. Шта са тиме? Ево драстичног примера. Станете на банкомат и проверите стање потврдом, потом уђете у самопослугу и платите картицом па добијете фискални и потврду. Онда кренете кући и схватите да немате више пара и правац мењачница да се мало замените. 4 папира у року од пар минута а сви вам у новчанику или џепу. Хммм

  • vlado Vreme: 26.02.2014 20:42h

    Znaci od toga pate i svi koji rade sa fiskalnim kasama jer se i tamo koristi isti termalni printer i termalni papir.

  • realan posmatrac Vreme: 26.02.2014 20:56h

    Svi fiskalni racuni koriste istu vrstu termo osetljive hartije. Da postoji bilo kakvo stetno dejstvo na ljude sigurno bi taj sistem stampanja bio zabranjen.

  • gajic Vreme: 26.02.2014 21:40h

    Pa zar se isti papir ne koristi i za fiskalne kase??? Sta je onda sa onima koji izdaju i kroz ruke "provuku" i do hiljadu takvih papira dnevno???

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP