Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POTRES

Snažan zemljotres pogodio Kinu, 54 poginula

Autor: Beta -Tanjug | 22.07.2013 - 08:30:00h | Komentara: 0

Snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale pogodio sinoć ruralni deo zapadne Kine. Prema prvim podacima poginulo je najmanje 54 osobe. Međutim, lokalne vlasti očekuju još žrtava.

Kineski vladin Centar za praćenje zemljotresa saopštio je da je prvi potres, sa epicentrom u provinciji Gansu, bio u 19:45 sati po lokalnom vremenu jačine 6,6 stepeni Rihtera i da je naredno podrhtavanje tla bilo jačine 5,6 stepeni.


Zemljotres bio plitak, što ga može učiniti razornijim, navela je agencija AP i dodala da je kineski vladin centar naveo da je on bio na dubini od, oko 20 kilometara ispod površine, dok je pokrajinska administracija provincije Gansu saopštila da je dubina zemljotresa bila na samo 6,0 kilometara ispod površine.
Američko Geološka observatorija saopštila je da je jačina inicijalnog zemljotresa u Kini bila 5,9 stepeni Rihtera na dubini od 10 kilometara.
Epicentar zemljotresa bio je u blizini grada Dingsi u provinciji Gansu u predelu planina, pustinje i pašjaka sa populacijom od 26 miliona, što je jedan od slabije naseljenih provincija na zapadu Kine.
Žrtava i povređenih ima u okrugu Min i drugim ruralnim južnim delovima opštine, rekao je Tang Siaoming gradonačelnik Dingsi, grada od 2,7 miliona stanovnika.
Potres se osetio u većini gradova u Minsijanu, a najviše su pogođeni Meićuan i Puma, gde su urušio veliki broj kuća. Komunikacije u 13 gradova okruga Džangsijan su prekinute.
Pripadnici vojske i policije upućeni su u ugrožena područja kako bi se uključili u akciju spasavanja, a lokalne vlasti su obezbedile prvu pomoć i hiljadu šatora.
Meteorolozi su za danas prognozirali kišu u ugroženim područjima, što bi moglo da oteža akciju spasavanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP