Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KATASTROFA

Snažan zemljotres pogodio
obalu Kanade, izazvao cunami
koji je stigao do Havaja!

Autor: Tanjug | 28.10.2012 - 12:35:00h | Komentara: 1

Snažan zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio je rano jutros ostrva Kraljice Šarlote na zapadnoj pacifičkoj obali Kanade u provinciji Britanska Kolumbija i izazvao cunami koji je stigao do Havaja.

"Cunami je izazvan, što bi moglo da izazove štetu duž obalske linije ostrva u američkoj državi Havaji", naveo je Pacifički centar za upozorenje, upozoravajući da je potrebna "hitna akcija kako bi se zaštitili život i imovina", prenela je francuska agencija. Rojters, pozivajući se na zvaničnike, navodi da za sada nema izveštaja o mogućim žrtvama ili šteti.

Zemljotres

Posledice zemljotresa mogu biti strašne | Ilustracija: foter.com

Kanadski Nacionalni meteorološki centar je izdao upozorenje na cunami za obalske rejone Britanske Kolumbije i južne Aljaske. Prvi talas malog cunamija od 101,6 milimetara zapljusnuo je obale mesta Kreg, na Aljasci.


Prema informacijama službe za vanredne situacije Britanske Kolumbije, registrovan je i talas od 0,46 metara kod ostrva Langara, preneo je AP.


Lokalni mediji javljaju da su se stanovnici nekih obalskih zajednica, uključujući domorodačko stanovništvo u Haida Gvaiju, povukli na veću visinu. Prema podacima agencije SAD za geološka merenja, epicentar je bio na 139 kilometara južno od grada Maseta (Mas set), na dubini od 10 kilometara, preneo je AFP. Posle prvog potresa usledilo je i nekoliko manjih zemljotresa, od kojih su neki dostizali jačinu od 4,6 stepeni, saopštila je nadležna kanadska agencija.

Cunami izazvan snažnim jutrošnjim zemljotresom od 7,7 stepeni Rihtera na teritoriji Kanade, pogodio je Havajska ostrva u SAD, gde je proglašeno vanredno stanje.

Stanovnici i turisti počeli da se evakuišu, javljaju agencije.

"Cunami upravo stiže", rekao je novinarima Džerard Frajer, geofizičar Pacifičkog centra za upozorenje na cunami, koji je upozorio na opasnost od naknadnih, jačih talasa koji bi mogli da poplave područja na nižoj nadmorskoj visini, preneo je AFP.

Na TV snimcima sa havajskog ostrva Oahu vide se relativno mali talasi koji polako zapljuskuju obalu, ali Frajer upozorava stanovništvo da izgled takvih talasa može da prevari i da "prvi talas obično nije najveći".

Lokalne vlasti naredile su evakuaciju najmanje 100.000 ljudi na Havajima.

Upozorenje na cunami izdato je nekoliko sati pošto je zemljotres jačine 7,7 stepeni Rihterove skale pogodio ostrvo nedaleko od zapadne obale Kanade.

Guverner Havaja Nil Aberkrombi proglasio je vanredno stanje i počeo sa primenom dodatnih mera bezbednosti.

Sirene su se oglasile dok su se stanovnici vozili što dalje od obala, a turisti su evakuisani iz nižih spratova hotela na plažama. Autobusi za Vaikiki su otkazani.

Poslednji komentari
  • 123 Vreme: 28.10.2012 08:34h

    Ih kada bi cunami mogao da opustoši SAMOameričku obalu!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP