Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HAOS U KOMŠILUKU

Snimak koji se pamti: Mađarima su hteli da oporezuju internet, pogledajte STAMPEDO (VIDEO)

Autor: A. O. / Net.hr | 31.10.2014 - 10:42:00h | Komentara: 1

Predsednik Mađarske Viktor Orban doneo je još jedan u nizu spornih zakona o medijskim slobodama i internetu. Ovaj put, kap je prelila čašu.

Parlament je još u januaru doneo novu odluku – uvođenje visokih zatvorskih kazni za klevetu putem navodnih tonskih zapisa ili slika. Pojam „klevete“ i „klevetanja“ zbog svoje širine ostavlja organima za kontrolu medija dovoljno prostora za razne interpretacije. U junu ove godine sledio je novi korak:
nakon objavljivanja čitavog niza članaka u kojima se vrlo kritički osvrnuo na vladu, otpušten je glavni urednik jednog nezavisnog portala. Tada je uvedeno drastično povećanje poreza za dobit iz reklama. To bi pak male i nezavisne izdavače moglo koštati egzistencije budući da se oni većinski finansiraju upravo na ovakav način.
U znak protesta, jedan celi dan su na radijskim stanicama i televizijskim programima uvođene pauze emitovanja a novine koje su se pojavile na kioscima bile su praznih naslovnih stranica.

Protesti se ne odvijaju samo na ulicama Budimpešte već su primetni i na mreži; primjerice društvena mreža Facebook osnovala je posebnu grupu pod naslovom „Stotine hiljada protiv poreza na internet“ i kojoj se već priključilo oko 230.000 osoba. Slična se akcija može naći i na Twitteru.

Organizacija Reporteri bez granica već odavno je ustanovila pad slobode medija. Tako je Mađarska na listi objavljenoj  ove godine s dotadašnjeg 180-tog mesta stigla na mesto broj 64 zemalja koje ne poštuju slobodu medija i izveštavanja.
POBEDA: Mađarska odustala od oporezivanja interneta
 
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da povlači predlog o oporezivanju korišćenja interneta koji je trebalo da važi od početka naredne godine.
 
"Oporezivanje interneta ne može da se uvede u sadašnjoj formi... To ne može da se usvoji u ovim uslovima", rekao je Orban u intervjuu za državni radio.
Desetine hiljada demonstranata izašlo je u nedelju i u utorak na ulice Budimpešte da protestuju zbog plana mađarske vlade. Protesti su održani i u nekoliko drugih gradova i ispred nekih madjarskih ambasada u zemljama EU.
Demonstranti su pozvali Orbana da odustane od plana prema kome će provajderi internet servisa morati mesečno da plate porez od 700 forinti (2,27 evra) po korisniku i 5.000 forinti po firmi mesečno.

Građani strahuju da bi se taj trošak prebacio na njih. Vlada je najavila ovaj predlog prošle nedelje, bez prethodnih konsultacija sa grupama iz industrije i sa poslanicima vladajuće partije Fides.
Za večeras su demonstranti najavili "manifestaciju proslave" zbog odluke vlade da odustane od predloga.
 
Poslednji komentari
  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 01.11.2014 02:31h

    Dobro je most izdržao, al su ga napravili svaka im čast.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP