Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JOŠ UVEK NA AERODROMU U MOSKVI

Snouden 15 dana na ničijoj zemlji!

Autor: Beta-AFP | 07.07.2013 - 16:16:00h | Komentara: 0

Bivši američki obaveštajni savetnik Edvard Snouden, kome su tri latinoameričke zemlje izrazile spremnost da mu ponude azil, u nedelju je, kako izgleda, i dalje bio u tranzitnoj zoni moskovskog Aerodroma Šeremetjevo, gde je blokiran već 15 dana.

Odmah bih je  uzeo: Snouden

Gde će završiti?: Snouden | Foto: Reuters

On nije viđen od odlaska 23. juna iz Hong Konga gde je izneo zapanjujuće otkriće o tajnom američkom programu za praćenje komunikacije u svetu, ali se oglasio u intervjuu, danas objavljenom u nemačkom listu "Špigl".

U tom intervjuu je rekao da zapadne zemlje - sada ogorčene špijunskom aktivnošću Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), u stvari sarađuju s tom američkom službom.
Nekoliko zemalja Evrope je ove nedelje odbilo da odobri azil tom 30-godišnjem Amerikancu. Ali, tri latinoameričke - Bolivija, Venecuela i Nikaragva - su ovog vikenda izrazile spremnost da prime tog begunca koga su ruske vlasti pre 15 dana zadržale u tranzitnom prostoru aerodroma u Moskvi.
Sve te tri zemlje imaju zategnute političke odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako su za sada one jedine opcije za Snoudena, on se o tome još nije oglasio.
Ministar spoljnih poslova Venecuele Elia Haua je u subotu izjavio da njegova zemlja nije dobila Snoudenov zahtev za azil i da će sačekati do ponedeljka da vidi da li on hoće za Karakas.
Ako Snouden prihvati ponudu, rekao je ministar, treba "stupiti u kontakt sa Rusijom (i...) utvrditi stav ruske vlade o tom pitanju", i potom "utvrditi putanju" za Snoudenovo putovanje do Latinske Amerike.
Ruske vlasti koje su poslednjih dana izrazile nestrpljenje jer ih afera Snouden dovodi u sve neprijatniji položaj, od petka ćute.
Oko Snoudena je mnogo i druge neizvesnosti: Vašington mu je poništio pasoš, a ne zna se ni kako bi mogo stići do neke zemlje-domaćina, a
da ga Amerikanci ne presretnu.
On teoretski može da napusti tranzitnu zonu Sseremetjeva i ode na neki drugi moskovski aerodrom, kao što je Vnukovo koji korist i strani zvaničnici.
Za Snoduena je još nepovoljnije što ne postoji direktan let iz Moskve ni za jednu od tri zemlje koje bi mogle da mu ponude azil, te bi tako, teoretski, trebalo da putuje preko Havane, ali i Kuba ćuti.
Pored toga, postoji veliki rizik da bilo koja zemlja odbije dozvolu za prelet aviona kojim bi putovao Snouden što bi iskomplikovalo njegovo putovanje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP