Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIČKE VLASTI PODNELE TUŽBU PROTIV NJEGA

Snouden: Britanci su gori u prisluškivanju od SAD!

Autor: Tanjug | 22.06.2013 - 10:22:00h | Komentara: 0

Uprava britanske vlade za komunikacije (GĆQ) ima tajni pristup optičkim kablovima koji prenose globalni internet saobraćaj i telefonske razgovore i u prisluškivanju je gora od SAD, izjavio je bivši službenik CIA Edvard Snouden za "Gardijan".

Edvard Snouden: Nisam mogao više da krijem obmane!

Edvard Snouden

Pozivajući se na dokumenta koja je obelodanio Snouden, britanski list u uvodnom članku današnjeg izdanja piše da je GĆQ počelo da obrađuje velike količine ličnih informacija i da ih deli sa američkim partnerom Nacionalnom agencijom za bezbednost (NSA).


Snouden je za "Gardijan" rekao da britanska špijunska agencija na taj način prikuplja i čuva velike količine elektronskih poruka, postova na "Fejsbuku", istorije pretrage na internetu i poziva, i deli ih sa NSA.

"To nije samo problem Sjedinjenih Država. Velika Britanija u tome ima velikog udela. GĆQ su gori od SAD", rekao je Snouden za "Gardijan".
List piše da ukupno 850.000 službenika američke NSA i privatnih preduzimača imaju pristup bazama podataka britanske službe.

GĆQ čuva podatke do 30 dana i analizira ih u operaciji "Tempora", koja traje 18 meseci, navodi list, ističući da je samo do prošle godine britanska služba svakog dana obrađivala 600 miliona "telefonskih događaja" dnevno, prisluškivala više od 200 optičkih kablova i mogla da obrađuje podatke sa najmanje 46 tih kablova istovremeno.

Na ovaj način i GĆQ i NSA mogu da pristupe komunikaciji potpuno nedužnih ljudi, ali i osumnjičenih, pa se u izveštaju navodi da je tako došlo do hapšenja jedne britanske terorističke ćelije, drugih koji su planirali napade, kao i trojice ljudi iz Londona koji su planirali napade uoči Olimpijskih igara 2012. godine.

List ističe i da se ove operacije odvijaju "bez ikakvog oblika javnog odobrenja ili debate".

Američke vlasti ranije su podnele tužbu za špijunažu protiv 30-godišnjeg Snoudena, bivšeg obaveštajnog informatičara koji je otkrio detalje o američkom programu nadgledanja privatne korespodencije na internetu od strane američkih vlasti.

"Istina dolazi i ne može biti zaustavljena", rekao je Snouden, ističući da je još informacija na putu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP