Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ŠPIJUNSKA SAGA OPASNO REMETI ODNOSE SUPERSILA

Snouden izaziva novi hladni rat?

Autor: Ekipa Alo! | 24.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 2

Bivši službenik američke NSA Edvard Snouden, protiv koga je pravosuđe SAD podiglo optužnicu za špijunažu, napustio je juče Hongkong pošto su SAD zatražile njegovo izručenje i otišao u Moskvu! Istovremeno, Kina je optužila SAD za sajber špijunažu, zbog čega se procenjuje da je na pomolu novi hladni rat!

Snouden pobegao u Moskvu.  Rusi tvrde da nije tražio azil, ali da ga možda može dobiti

Snouden pobegao u Moskvu. Rusi tvrde da nije tražio azil, ali da ga možda može dobiti | Foto: Reuters

Snouden se juče, u pratnji advokata „vikiliksa“, ukrcao u avion kompanije „Aeroflot“ za Moskvu, ali se veruje da glavni grad Rusije nije njegova konačna destinacija. Snouden, kako je saopšteno u Moskvi, nije podneo nikakav zahtev za politički azil u Rusiji.


- Prošle sedmice, odnosno do petka, od Snoudena nije stigla nikakva molba - rekao je sagovornik ruske državne agencije, dodavši da bi se on iz glavnog grada Rusije mogao uputiti na Island ili u Ekvador, koji su pominjani kao destinacije na kojima bi dobio azil.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov ranije je rekao da će Rusija razmotriti eventualni zahtev za politički azil, a Ministarstvo inostranih poslova Rusije odbilo je da da odmah komentar na pitanje o azilu, što može da znači da će Snouden “nestati” u Rusiji, odnosno da će tamo pronaći utočište.

Najtraženiji  čovek na svetu: Snouden  pobegao avionom  „Aeroflota“

Najtraženiji čovek na svetu: Snouden pobegao avionom „Aeroflota“

Istovremeno, Peking je juče oštro reagovao povodom tvrdnje Snoudena o američkoj sajber špijunaži u Kini. Agencija Sinhua optužila je SAD da se najviše bave sajber špijunažom, iako pokušavaju da se “predstavljaju kao nevina žrtva takvih napada”. SAD su dužne objašnjenje Kini i drugim zemljama koje optužuju za špijunažu na internetu, navodi Sinhua.

Snouden, koji se od 20. maja nalazio u Hongkongu, medijima je prosledio informacije o špijunskim aktivnostima SAD, odnosno nazoru telefonskih razgovora i interneta u zemlji i inostranstvu.

Zatražio politički azil u Ekvadoru!


Edvard Snouden je zatražio politički azil u Ekvadoru, saopštio je juče ministar spoljnih poslova te zemlje Rikardo Patino. Tu informaciju potvrdio je i Vikiliks saopštenjem u kome se navodi da Snouden sigurnom rutom putuje za Ekvador, gde će tražiti politički azil, a prate ga diplomate i pravni savetnici Vikiliksa.
Azil u Ekvadoru dobio je i osnivač Vikiliks Džulijan Asanž, koji već mesecima živi u ambasadi te države u Londonu. Snouden je juče letom Aeroflota doputovao iz Hongkonga u Moskvu, a kako prenosi Itar tas, za danas je rezervisao kartu na letu iz glavnog grada Rusije za Kubu. Prvobitno se pretpostavljalo da će iz Havane otići u Venecuelu, ali je sada očigledno da mu je krajnje odredište Ekvador.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 25.06.2013 03:09h

    ovaj svrsio sa karijerom vrlo brzo,,,,

  • iscander Vreme: 26.07.2013 09:32h

    pa je li hladni rat ikada stvarno prestao?nije....amerikanci se moraju odreći svoje sulude ideje vladanja svijetom tj svakom loncu poklopac ili može doći do novih kubanskih kriza diljem svijeta...u Pentagonu se kriju uzroci ovoga stanja svijeta a ne negdje dalje samo što to večina svijeta nevidi....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP