Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OTVORENO PISMO

Snouden nudi pomoć Brazilu ako dobije azil u toj zemlji!

Autor: Tanjug | 17.12.2013 - 10:43:00h | Komentara: 0

Jedan od vodećih brazilskih listova objavio je danas "otvoreno pismo narodu Brazila" odbeglog američkog obaveštajca Edvarda Snoudena, koji u zamenu za politički azil nudi pomoć Brazilu u istrazi o američkom špijuniranju na teritoriji te latinoameričke zemlje.

Odmah bih je  uzeo: Snouden

 Snouden | Foto: Reuters

U pismu objavljenom na sajtu lista "Folha de S.Paulo", Snouden kaže da bi mogao legalno da pruži pomoć samo ako bi dobio azil, prenela je agencija AP.
Snouden trenutno živi u Rusiji, koja mu je odobrila privremeni azil od godinu dana.
Snouden u otvorenom pismu odaje priznanje vladi Brazila zbog oštrih kritika na račun američkog progr ama masovnog elektronskog špijuniranja širom sveta, uključujući prisluškivanje mobilnog telefona predsednice Brazila Dilme Rusef.
Zbog američkog špijuniranja, predsednica Brazila je u oktobru otkazala posetu Vašingtonu i zajedno je sa Nemačkom izvršila pritisak u Ujedinjenim nacijama da se usvoji simbolična rezolucija o proširenju prava na privatnost svih ljudi.
Brazilski senatori zatražili su Snoudenovu pomoć o špijuniranju Brazila koji je sprovodila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA).
- Izražavam spremnost da pomognem tamo gde treba i gde je legalno, ali, na žalost, američka vlada naporno radi na ograničavanju moje moći da to učinim - navedeno je u Snoudenovom pismu.
- Sve dok mi zemlja ne da stalni politički azil, američka vlada će nastaviti sa onemogućavanjem moje sposobnosti da govorim - istakao je Snouden.
Britanski list "Gardijan" prvi je, u junu, objavio vest o američkom programu špijuniranja na osnovu nekih od hiljada dokumenata koje je Snouden dao američkom novinaru nastanjenom u Brazilu Glenu Grinvaldu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP