Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OTKRIĆE!

So možda krivac za sve učestalije autoimune bolesti

Autor: Tanjug | 07.03.2013 - 19:29:00h | Komentara: 0

So možda doprinosi povećanju produkcije ćelija imunološkog sistema koje imaju udela u autoimunim bolestima, pa bi povećan unos ovog začina mogao da bude glavni uzročnik sve veće učestalosti oboljenja kao što je multipla skleroza (MS), poručuje tim američkih naučnika sa univerziteta Harvard i Jejl.

So izaziva autoimune bolesti?

So je krivac?

 Ovaj tim je utvrdio kako je kod miševa genetski izmenjenih tako da obolevaju od MS-a, ova bolest imala mnogo težu formu ukoliko im je ishrana bila nalik zapadnjačkoj - bogata solju, nego ukoliko im je taj začin davan u umerenim količinama, izveštava Rojters.


To ukazuje da bi so mogla kod nekih genetski predisponiranih ljudi da ima dosad nepoznatu ulogu okidača autoimunih bolesti.

Ideja da se unos soli poveže sa autoimunim bolestima se javila kada je jedno ranije istraživanje pokazalo da se kod osoba koje više od jednom nedeljno jedu u restoranima brze hrane, značajno povećava nivo imunoloških ćelija Th17.
Ove ćelije izazivaju korisnu inflamaciju kod povreda i prodora patogenih organizama, ali je poznato da kod autoimunih bolesti napadaju zdravo tkivo domaćina.
Tim američkih stručnjaka je dobio dozvolu da rezultate ispitivanja na miševima proveri na ljudima, tako što će testirati eventualne pozitivne efekte smanjenja unosa soli u ishrani obolelih od multiple skleroze.  

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP