Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

HOROR

Šok na Tajlandu: Vođi protesta usred govora pucali u glavu

Autor: Blic | 26.01.2014 - 13:22:00h | Komentara: 0

Jedan od lidera antivladinih protesta u tajlandskoj prestonici Bangkoku poginuo je, a nekoliko demonstranata je povređeno kada su pokušali da spreče birače koji su hteli da glasaju danas, jer 2. februara, kada je zvanični datum, neće moći da dođu na biračka mesta.

Protesti na Tajlandu

Protestanti na Tajlandu u šoku | Foto: AP

"Sutin Taratin pogođen je metkom u glavu dok je držao govor na jednom kamionu u predgrađu Bangkoka", rekao je portparol demonstranata Akanat Promfan.

Vlada, prema njegovim rečima, nije uspela da obezbedi sigurnost i bezbednost ni za koga danas uprkos tome što je policija dobila veća ovlašćenja kako bi kontrolisala proteste.
Demonstranti su blokirali 45 od 50 birališta u Bangkoku, a ometanje glasanja bilo je u 10 od 76 tajlandskih provincija.
Iz vlade je juče najavljeno da je premijerka Jingluk Šinavatra spremna da
razgovara o otkazivanju izbora 2. februara ako aktivisti okončaju proteste koji traju već više od dva meseca.

Jinglukova je raspisala izbore 2. februara u nadi da će tako učvrstiti vlast. Ona je upozorila da će svi koji pokušaju da spreče održavanje izbora biti osuđeni na zatvorsku ili novčanu kaznu ili na obe kazne istovremeno.

Eventualno odlaganje izbora, međutim, neće mnogo poljuljati odlučnost vođe demonstranata i bivšeg zamenika premijera Sutepa Taugsubana koji ne prihvata izbore.

Jingluk se nalazi pod velikim pritiskom da se povuče s vlasti posle skoro tri meseca uličnih protesta čiji učesnici traže da njena vlada podnese ostavku i da umesto nje bude imenovan "narodni savet".
Devet osoba je ubijeno, a stotine ljudi su ranjene u napadima granatama, pucnjima iz automobila u pokretu i tokom uličnih sukoba od početka protesta krajem oktobra prošle godine.
Vodeća opoziciona stranka će bojkotovati izbore u februaru, a demonstranti su najavili da će ometati izbore, rekavši da je neophodno sprovođenje reformi zbog iskorenjivanja korupcije i kupovine glasova pre izbora koje onda treba održati za 12 do 18 meseci.
Demonstranti od 13. januara blokiraju Bangkok pravljenjem blokada na putevima i organizovanjem protestnih skupova na nekoliko glavnih raskrsnica, uključujući glavni hotel i tržne centre, mada se prošle nedelje broj učesnika protesta postepeo smanjivao.

Vlada je u utorak proglasila vanredno stanje u Bangkoku i okolnim oblastima na 60 dana.

Srednja klasa i monarhistički establišment u Bangkoku već osam godina su u sukobu sa, uglavnom, siromašnijim stanovnicima ruralnih oblasti koji su pristalice premijerke Jingluk Šinavatre i njenog brata, bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine.
Demonstranti optužuju Šinavatrinu porodicu za mito i nepotizam i da je ona samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je u samonametnutom egzilu od kada je 2008. godine u vojnom udaru smenjen sa mesta predsednika vlade i optužen za korupciju.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP