Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAVRŠEN ISTORIJSKI LET

Solar impuls 2 sleteo na Havaje

Autor: Tanjug | 03.07.2015 - 19:54:00h | Komentara: 0

Švajcarski solarni avion Solar Impuls 2 sleteo je danas na Havaje i tako uspešno okončao najdužu etapu na svom putu oko sveta.

Solarni avion u dugoj etapi na putu oko sveta

Solarni avion u dugoj etapi na putu oko sveta | Foto: Profimedia

Solarna letelica, za čijim je komandama bio švajcarski pilot Andre Boršberg, time je za "nekoliko dužina" oborila prethodni svetski rekord u solo letenju.
Eksperimentalni avion je sleteo na aerodrom Kalaeola, na glavnom havajskom ostrvu Oahu, 30 kilometara zapadno od Honolulua.
Prethodno je u kontinuitetu leteo 8.000 kilometara iznad Pacifika, od Japana do Havaja, što je bila njegova najduža etapa na putu dugom 35.000 kilometara.
Solo letom od preko 120 sati, ili pet dana i pet noći, Andre Boršberg je oborio rekord koji je od 2006. držao Amerikanac Stiv Foset sa letom od 76 sati i 45 minuta (tri dana).

- Upravo sam sleteo na Havaje sa Solar Impulsom. Za Bernara Pikara i mene to je ostvarenje sna, poručio je švajcarski pilot putem Tvitera.
Boršberg je avanturu Solar Impuls započeo sa svojim prijateljem i partnerom, švajcarskim pilotom i psihijatrom Bernarom Pikarom.
U julu 2010, prvi u istoriji će obaviti 26-časovni let u solarnom avionu, dokazavši time da ova letelica može da leti kako danju tako i noću zahvaljujući akumuliranom energijom tokom dana.
Dva pilota će nastaviti odiseju 2012, sa prvim interkontinetalnim letom do Maroka.
Godinu dana kasnije, Boršberg i Piakr će, naizmenično pilotirajući Solar Impulsom, preći s jedne na drugu obalu Sjedinjenih Americkih Država.
Ove godine su rešili da odgovore na "životni izazov" - da obave put oko sveta u solarnom avionu, sa novom letelicom Solar Impuls 2.
Avantura je započela 12. marta u Abu Dabiju, a nakon Havaja, osme od 13 etapa, plan je da Pikar odleti u Feniks, u Arizonu.
Solar Impuls 2 je eksperimentalni avion, nešto malo teži od većeg automobila, kome su potrebni povoljni vetrovi koji će ga gurati napred, ali i vedro nebo radi napajanja 17.000 solarnih ćelija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP