Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

MERE OPREZA

Specijalne jedinice za suzbijanje terorizma na australijskim aerodromima

Autor: tanjug.rs | 27.08.2014 - 11:37:00h | Komentara: 0

Australijski premijer Toni Abot rekao je danas da su, na najvećim međunarodnim aerodromima u Australiji - u Sidneju i Melburnu, raspoređene specijalne jedinice za suzbijanjen terorizma koji mogu da zaustave "sumnjive osobe".

Šanse da se na površini mora pronađu ostaci „boinga 777” su izuzetno male, tvrdi Toni Abot, premijer Australije

Toni Abot, premijer Australije

 
U obraćanju poslanicima parlamentu, Abot je naveo da će takve jedinice biti raspoređene i na ostalim australijskim međunarodnim aerodromima da prate kretanje putnika na mestima za bezbednosnu proveru i da se očekuje uvođene biometrijskog skrininga putnika, prenela je agencija AP.


Australijska vlada je otišla korak dalje i potpisala sa američkom vladom sporazum o razmeni informacija u cilju jačanje njihovih sposobnost da potvrde identitet stranih putnika, čime je dogovorena razmena izdatih viza i imigracionih informacija.
Istovremeno iz Kambere je saopšteno da će Australija i SAD, u septembru, u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ukazati na potrebu da vlade više međusobno sarađuju protiv zajedničke pretnje - terorizma.


Jedan Australac, koji se bori u redovima ekstermističke grupe Islamske države Iraka i Levanta, objavio je na društvenim mrežama fotografiju i pohvalio svog maloletnog sina koji drži odsečenu glavu sirijskog vojnika.


Fotografiju svog sina, Haled Šaruf je postavio na tviteru i potpisao rečima - "to je moj sin", javila je AP pre dve nedelje. On je bio među devet muslimana optuženih 2007. za skladištenje materijala za izradu bombi i planiranja terorističkih napada u Sidneju i Melburnu i 2009. je osuđen na četiri godine zatvora.


Šaruf je iskoristio pasoš svoga brata, da prošle godine, napusti Australiju sa suprugom i tri sina da bi se borio u Siriji i Iraku.


Abot je priznao ovog meseca da, nacionalna granična bezbednost nije bila dovoljno dobra, pošto je i drugi osumničeni džihadsta odleteo na Bliski istok koristeći tuđi pasoš.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP