Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERIČKI VOJNIK BREDLI MENING U SUDNICI

Špijuna terali da spava go u ćeliji!

Autor: Ekipa Alo! | 30.11.2012 - 08:35:00h | Komentara: 0

Pred vojnim sudom u Merilendu počelo je suđenje Bredliju Meningu (24), američkom vojniku koji je sajtu “vikiliks” dostavio preko 250.000 tajnih diplomatskih depeša Stejt departmenta!

Dopraćen u sudnicu  pod teško  naoružanom  pratnjom: Bredli  Mening

Dopraćen u sudnicu pod teško naoružanom pratnjom: Bredli Mening

Mening se prvi put pojavio u javnosti posle više od dve godine od kada je uhapšen. Do sudnice je doveden u pratnji teško naoružanih čuvara. Protiv njega je podneta optužnica za pomaganje neprijatelju.

Na suđenju koje je počelo pretresom vojni zvaničnici su potvrdili da Meninga drže pod striktnom kontrolom jer se navodno plaše da bi moglao da izvrši samoubistvo. Pretres će trajati nedelju dana, a među prvima je svedočio pukovnik Robert Oltman iz vojne baze Kvantiko u Virdžiniji.

Asanž teško oboleo!
 

Australijanac Džulijan Asanž (41), osnivač “vikiliksa”, boluje od hronične bolesti pluća koja može da se pogorša u bilo kom trenutku, izjavila je ambasadorka Ekvadora u V. Britaniji. Asanž se mesecima krije u Ambasadi Ekvadora, gde se sklonio kada je sud u Londonu doneo odluku da ga isporuči Švedskoj, u kojoj je optužen za dvostruko silovanje. Asanž tvrdi da će Švedska da ga isporuči SAD, gde može da bude osuđen i na smrtnu kaznu zbog odavanja američkih tajni.

“Bredli Mening je zatvoren u ćeliji i nekoliko noći je spavao go. On se nalazi pod striktnom kontrolom kako ne bi izvršio samoubistvo”, rekao je pukovnik.
On je potvrdio da su psihijatri preporučili da se Meningu olakša tretman, ali da je to odbijeno zbog toga što je jedan drugi vojnik izvršio samoubistvo dok je bio u pritvoru.

“Rekao sam nadležnim medicinskim službama da će Mening ostati pod strogim tretmanom sve dok ne dobijem drugačije naređenje od nadređenih. Ništa se neće promeniti i on neće biti u stanju da se povredi”, dodao je Oltman.

Posle devet meseci pakla u Kvantiku, Mening je prebačen u zatvor u Kanzasu, gde je dobio bolje uslove. Ukoliko bude proglašen krivim za pomaganje neprijatelju, najtežu od ukupno 22 tačke optužnice, Mening bi mogao da dobije doživotnu robiju.

U zatvoru je  od 2010. godine

U zatvoru je od 2010. godine

Ako sud utvrdi da je on mučen u zatvoru, celo suđenje bi moglo da bude prekinuto, a on oslobođen. Mening je radio kao obaveštajni vojni oficir u Bagdadu 2009. i 2010. Saslušanje Meninga je zakazano za 4. februar naredne godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP