Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KANCELARKA U PROBLEMU

Špijuni joj "rade o glavi"!

Autor: Tanjug | 21.05.2015 - 10:09:00h | Komentara: 0

Afera Nemačke savezne obaveštajne službe BND koja je pomagala Amerikancima u špijuniranju Evropljana, što je, navodno, billo poznato i Kancelarskoj službi, košta kancelara Angelu Merkel popularnosti među Nemcima.

A bili su kul  prijatelji: Angela  Merkel i Barak  Obama

A bili su kul prijatelji: Angela Merkel i Barak Obama | Foto: Reuters

U anketi koju su objavili magazin "Štern" i televizija RTL 37 odsto ispitanika gleda na celu stvar sa skepsom i veruje da se ona tu, ipak, koristila trikovima.
Posebno sa skepsom prema njoj gledaju članovi desničarske i evroskeptički raspoložene Alternative za Nemačku (AfD) i 67 odsto njih polazi da je ona u toj aferi svesno obmanjivala. Među tradicionalnim biračima njenih koalicionih partnera, socijaldemokrata, 38 odsto je takvog mišljenja, a u njenim demohrišćanima 22 odsto-kada je reč o tvrdnji da je sa Amerikom mogao da bude sklopljen sporazum o antišpijunaži.
Više od polovine Nemaca, međutim, veruje da je ona pre saveznih izbora 2013. godine zaista želela da zaključi jedan takav sporazum sa Vašingtonom.
To sve deluje i na zadovoljstvo Nemaca radom njene vlade, tako da su i demohrišćani i socijaldemokrate izgubile na popularnosti po jedan procenat.
Za demohrišćane bi, kada bi u nedelju bili izbori, glasalo 40 odsto Nemaca, što je najloši rezultat u ovoj godini i 22 odsto za Socijaldemokratsku partiju (SPD). Istinski pobednici ove ankete Instituta Forsa su nemački liberali sa Kristijanom Lindnerom na čelu.
Oni su dobili na popularnosti dva odsto i, kada bi u nedelju bili izbori, za ovu partiju kojoj je pečat dao bivši nemackci šef diplomatije Hans-Ditrih Genšer, glasalo bi šest odsto Nemaca i time bi ta stranka ponovo ušla u Bundestag.

Mogući prevremeni izbori!

Premda se savezni nemački izbori doržavaju 2017. godine, afera BND mogla bi, izgleda, da dovede do novih, vanrednih izbora u Nemačkoj, pošto se iz redova moćnih demohrišćana čuju upozorenja u tom pravcu, upućena slabijem koalicionom partneru, socijaldemokratama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP