Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DA LI STE ZNALI

Spomenik Srbima u sred zavađene zemlje miri Ukrajince i Ruse! (FOTO)

Autor: A. O. / Novosti | 18.04.2014 - 11:00:00h | Komentara: 2

Ukrajina se zbog sukoba sa Rusijom našla u žiži svetske javnosti, ali jedan njen grad promakao je svima, čak i Srbima! A ne bi trebalo. Naziv će vam reći zbog čega - Slavjenoserbsk.

Spomenik u Slavjenoserbsku

Spomenik u Slavjenoserbsku: Nema svetijih veza od bratstva | Foto: facebook

U Luganskoj oblasti Ukrajine, na samoj granici sa Rusijom nalazi se mali grad koji broji oko 9.000 ljudi. U njegovom centru podignut je spomenik - Srbima. U sred glavnog trga stoje figure Kozaka, Srbina i Rusa sa natpisaom „Nema svetijih veza od bratstva” na ruskom, ukrajinskom i srpskom jeziku.

U bogatom opštinskom muzeju čuvaju se uspomene o doseljenim Srbima, vojničke karte i dokumenta, ali i kopija slike Paje Jovanovića „Seoba Srba”. Granice opštine Slavjanoserbsk dugačke su više od 100 kilometara duž reke Severski Donjec, na severu, i reke Luganj na jugu.

Inače, ovo nije jedina "tajna" lokacija povezana sa Srbima u inostranstvu. Jedna šuma u Češkoj

Neki podaci govore da je izbeglištvom iz Austrougarske prva grupa ovih Srba, njih 419, došla u Rusiju 1751. godine. Predvodio ih je Jovan Horvat, komandant Husarskog puka, koji je dobio čin generalmajora. Oni su kod Harkova, u Kirovskoj oblasti formirali Novu Serbiju, grad koji je imao 2.225 muških stanovnika. Na prostorima između Bohuma i Luganja Srbi su stvorili 1752. godine drugo naselje Slavjanoserbiju. Ove srpske vojnike predvodili su Ivan Šević i Rajko Preradović.

Ima jedan kućerak u Ukrajini...

Ima jedan kućerak u Ukrajini...

Carica Jelisaveta Petrovna je 17. maja 1753. godine donela odluku kojom je odredila da se srpski graničari nasele od Bahmuta do Luganja, prema Donu, u oblast koja je nazvana Slavjano-Serbija. To je potvrđeno i ukazom od 21. maja 1753. godine. Pored većinskih Srba, doselili su se i Bugari, Vlasi, Cincari i Grci.
VESELA GORA

U SELU Vesela Gora, najdaljoj istočnoj tački Slavjanoserbska, 10 kilometara od ukrajinsko-ruske granice, nekad je bila locirana Šesta rota pod komandom kapetana Simeona Piščevića. Kuća njegovih bližih predaka i danas samuje u Veseloj Gori. Iz sela Kameni Brod, gde je bila Treća rota srpskog puka, razvio se grad Lugansk. U rudarskom gradiću Zimogorju, postoji spomen-obeležje Ševićevom kapetanu Ivanu Markovu, pod čijim je staranjem bila Jedanaesta rota.
Poslednji komentari
  • mihailo Vreme: 18.04.2014 22:35h

    Samo ste zaboravili da napisete da su doseljeni srbi imali svoju autonomiju. Nju je ukinuo Lenjin...

  • Smrda Mudic Vreme: 19.04.2014 12:05h

    Slavjanosrbija i Novosrbija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP