Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NA DAN LJUDSKIH PRAVA

Srbe napali u Glini

Autor: Srna | 11.12.2014 - 08:45:00h | Komentara: 0

U Glini su verbalno napadnuti i vređani Srbi učesnici mirnog protesta organizovanog zbog odluke gradskih vlasti da zabrani služenje parastosa.

Hrvatska zastava

Hrvatska zastava | Foto: foter.com

Srbi su pošli da služe parastos i pomen na mestu, gde je 1941. bio pravoslavni hram Rođenja Presvete Bogorodice u kojem je zverski ubijeno 1.500 Srba.
"Učesnike skupa su verbalno napali i vređali pojedini sugrađani. Čuli su se povici `Cigani`, pominjali su `traktorijadu`, Šešelja i drugo, dok je lokalna policija stajala po strani, ne čineći ništa da atak spriječi", navodi se u saopštenju Eparhije gornjokarlovačke.
Iz Eparhije ističu da se verbalni napad dogodio juče na Međunarodni dan ljudskih prava, koji, kao i u mnogim slučajevima, za Srbe u Hrvatskoj predstavlja "samo još jedan u nizu dana kada su obespravljeni".
Skupu ispred Spomen doma u Glini, koji je organizovala Antifašistička liga, prisustvovao je manji broj vernika glinske parohije zajedno sa parohom kostajničkim protojerem Daliborom Tanasićem i protojerejem glinskim Slobodanom Drakulićem.
Iz Eparhije dodaju da većina vernika zbog straha nije prisustvovala skupu ispred Spomen doma u Glini, na kojem je govor održao i predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.
"Nakon tridesetominutnog skupa učesnici su se mirno razišli, dok su oni koji su izricali uvrede na račun žrtava i prisutnih razvili veliku državnu zastavu i nastavili sa uvredama na račun pravoslavnih Srba", navodi se u saopštenju, koje je potpisao protojerej Drakulić.
U saopštenju se podseća da su gradske vlasti u Glini 21. oktobra donele odluku o mestu polaganja venaca i prisluživanja sveća na teritoriji grada, kojom je Srbima zabranjeno vršenje parastosa, pomena i polaganja cveća na mestu, gde je do 1941. bio hram Rođenja Presvete Bogorodice.
"Te godine u hramu je počinjen zverski zločin u kojem je stradalo više od 1.500 pravoslavnih Srba iz Gline, Topuskog, Vrginmosta i okoline, a hram je srušen do temelja", navodi se u saopštenju.
Komunistička vlast nije dala dozvolu za gradnju hrama na istom mestu nego su istu katastarsku česticu oduzeli Crkvi i nacionalizovali bez ikakve naknade, te na njenom mestu 1967. godine podigli Spomen-dom.
Isti taj dom 1995. godine gradske vlasti su preimenovale u Hrvatski dom.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP