Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAŠI ZEMLJACI U JUŽNOJ AFRICI U ŽALOSTI

Srbi oplakuju Mandelu!

Autor: M. Stamenov | 09.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Vest o smrti Nelsona Mandele teško je pogodila Srbe koji žive i rade u Južnoj Africi. U jedinoj bogomolji Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, crkvi Svetog apostola Tome u Johanesburgu, naši zemljaci su se molili za pokoj duše čuvenog borca protiv aparthejda, a kako za “Alo!” kaže arhimandrit Pantelejmon Jovanović (38), starešina te bogomolje, među Srbima zavladala je tuga.

Nelson Mandela

Nelson Mandela | Foto: Reuters

- Kako se vest o smrti Nelsona Mandele proširila, tuga je zavladala među našim ljudima... Srbi su ožalošćeni i utučeni, ali istovremeno je među njima zavladala i radost zbog toga što su mogli da budu deo priče tog čoveka. Na molitvi koju smo održali u našoj crkvi odali smo poštu Mandeli - rekao je za “Alo!” otac Pantlejmon.


Ovaj duhovnik poznat je i po tome što je u predgrađu Johanesburga Tembisi prethodnih godina po pravoslavnim obredima krstio 150 dece i odraslih pripadnika plemena Zulu. Po njegovoj zamisli čak je napravljen i molitvenik na narečju plemena Zulu, koji je preveo anglikanski sveštenik Viktor Mekhejz. Taj molitvenik je štampan u Beogradu i poslat na jug Afrike, gde otac Pantelejmon širi pravoslavlje.

Naši iseljenici na jugu Crnog kontinenta pomolili se u Johanesburgu za pokoj duše čuvenog borca za ljudska prava

Naši iseljenici na jugu Crnog kontinenta pomolili se u Johanesburgu za pokoj duše čuvenog borca za ljudska prava


Podsetimo, bivši južnoafrički predsednik Nelson Mandela preminuo je 5. decembra u svojoj kući u 95. godini života. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1993. godine, a godinu dana ranije izabran je za prvog crnog predsednika države i bio na čelu Južne Afrike do 1999. godine, kada je podneo ostavku.

Otac  Pantelejmon starešina je  crkve Svetog  apostola Tome

Otac Pantelejmon starešina je crkve Svetog apostola Tome

Nelson Mandela je iz bolnice, gde je proveo skoro tri meseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

Sahrana čuvenog državnika biće održana 15. decembra, a prisustvovaće joj vodeći svetski lideri, među kojima i predsednik SAD Barak Obama, britanska kraljica Elizabeta i drugi.

Dalaj-lama ne dolazi na sahranu

Dalaj-lama, kome je od 2009. dva puta odbijen zahtev za vizu za Južnu Afirku, ne planira da dođe na sahranu bivšeg predsednika te zemlje i borca protiv aparthejda Nelsona Mandele, izjavio je njegov portparol Tenzin Takla. On nije objasnio zašto dalaj-lama neće prisustvovati komemoraciji, koja se održava u utorak, ili sahrani 15. decembra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP