Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TRAGEDIJA

Srbi stradali u
uraganu Sendi! (VIDEO)

Autor: Telegraf.rs | 06.11.2012 - 21:24:00h | Komentara: 2

Tela dvojice Filipovića, zaključana u poplavljenom podrumu, pronašao je Nil Filipović, brat i stric stradalih. Tragično su skončali jer nisu hteli da napuste svoj dom.

ff

Nastradali Džon Filipović i  njegov sin Džon Junior | Foto: Telegraf.rs

Srbi iz Njujorka, Džon Filipović (51) i njegov sin Džon Junior (20), stradali su u podrumu porodične kuće tokom naleta uragana “Sendi” koji je pogodio Istočnu obalu Amerike. Porodica poginulih posvedočila je da su otac i sin bili veoma vezani i da se nikada nisu razdvajali, kao i da su poslednje reči mladog Džona koje im je uputio bile “da ostaje sa tatom”.

Naime, Džon Senior koji je i tokom uragana Ajrin 2011. godine ostao u kući, želeo je isto da uradi i tokom “Sendi”, ubeđen da se ništa neće desiti.
Međutim, njegova hrabrost prouzrokovala je dvostruku tragediju.
Nil Filipović (46), penzionisani vatrogasac i veteran, 11. septembra je rekao da njegovog brata uragani nisu nikada plašili.
- I tokom uragana Ajrin prošle godine, kao i tokom čuvenih oluja 1992, Džon je ostajao u kući. Verovao je da će i “Sendi” proći slično, nije hteo da sluša upozorenja i pozive na evakuaciju – rekao je brat stradalog Filipovića i dodao da je Džon Junior bio hrabar na oca.

dd

Otac i sin nisu hteli da se evakuišu. : Porodica Filipović | Foto: Telegraf.rs

- Junioru sam takođe rekao da je isuviše opasno da se ostane u kući i da moraju odmah da se sklone negde, ali mi je on, međutim, rekao da će ostati sa ocem – dodao je Filipović.
Dan nakon prvog naleta uragana, porodica je u ranim jutarnjim časovima otišla do svoje kuće u potrazi za ocem i bratom. Nil je sišao u podrum koji je bio poplavljen i kroz rupu na zidu ugledao ruku.
- Kada sam je ugledao, pomolio sam se Bogu da je u pitanju ruka neke lutke. Bio sam slomljen kada sam je povukao i izvukao telo brata a zatim i bratanca, koji se držao za svog oca: umrli su zagrljeni – rekao je brat kroz suze.
- Izgledalo je kao da moj brat pokušava da zaštiti svog sina. Njihove oči su bile otvorene, videlo se da su se borili za svoje živote – kaže on, dodajući da su verovatno nešto proveravali u podrumu: oni iz susedstva koji su se u trenutku naleta vode zatekli na ulici su preživeli.

dd

Sin i otac nađeni zagrljeni : Porodica Filipović | Foto: Telegraf.rs

Rođen, odrastao, živeo i nastradao na Stejten Ajlendu, jednoj od pet njujorških opština, Džon Filipović Senior je otišao u marince čim je završio srednju školu, da bi posle toga 22 godine bio zatvorski čuvar. Nakon ženidbe 1969. godine se doselio u Oukvud Bič, gde je zaradio nadimak “Flip” i bio smatran “načelnikom” ulice.

Nakon penzionisanja je bio i ragbi i košarkaški trener, a svi se slažu da mu je porodica bila na prvom mestu.
- Pokušavam da budem snažna zbog dece, ali izgubila sam svoju stenu, svoj oslonac, svoju glavu porodice – rekla je njegova supruga, Kristina.
Članovi porodice Filipović nisu jedine žrtve uragana. “Sendi” je odnela preko 130 života, a među najmlađima našli su se dečaci istrgnuti iz ruku majke koja je pokušavala da se izvuče iz auta koji je zablokirao nalet vode.

Pogledajte snimak sahrane sina i oca:

Poslednji komentari
  • NEDJO Vreme: 06.11.2012 23:33h

    TRAGEDIJA

  • Bane Vreme: 06.11.2012 23:48h

    Žao mi je ljudi, ali suvišno je naglašavati da su srbi, pitanje da li su se i sami sećali svog porekla.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP