Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PRAVOSLAVNI OBIČAJI U ŠEVENINGENU

Srbi u Hagu slavili Božić: Ratku Mladiću dukat iz česnice!

Autor: vesti-online.com | 08.01.2014 - 13:55:00h | Komentara: 1

Prvi put za 20 godina postojanja Haškog tribunala, srpski optuženici proslavili su u Ševeningenu Badnji dan i Božić po starim, narodnim običajima. To je podrazumevalo ne samo lomljenje česnice, već i unošenje badnjaka, dolazak položajnika, spremanje pečenice i prigodnu pesmu uz gitaru, već i posebne rituale koje su stražari gledali u čudu.

Uglavnom se  skrivao po Srbiji: Ratko Mladić

Ratko Mladić | Foto: Reuters

Zbog odluke zatvorske uprave da protojerej-stavrofor i starešina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije SPC, Vojo Bilbija ne može da poseti pravoslavne pritvorenike na najradosniji dan, slavlje se umesto juče, odigralo u ponedeljak, za Badnji dan.

- Prvi put od kada Srbi u Haškom tribunalu imaju mogućnost da proslavljaju najveće crkvene praznike, ove godine je Božić najviše podsećao na onaj kako se slavi u većini domova. Doduše, proslava Badnjeg dana nije bila zajednička, već su Srbi bili podeljeni u dve grupe, ali zahvaljujući njihovom i entuzijazmu sveštenika Bilbije, ispoštovana je srpska tradicija - otkriva izvor "Vesti".

"Tamo daleko"
Zahvaljujući svešteniku Bilbiji, proslava Božića je završena uz zvuke gitare, a počelo se sa starom srpskom pesmom "Tamo daleko". Juče su Srbi, svako na svom spratu, organizovali prigodne svečane ručkove, uključujući i pečenje na koje su bili pozvani ne samo optuženici drugih vera, već i stražari.

U prvoj grupi u kojoj su se, između ostalih, nalazili Vojislav Šešelj, Nikola Šainović, Vinko Pandurević, Vladimir Lazarević, Radislav Krstić... general Lazarević je odabran da bude položajnik. On je, uz saglasnost stražara, nakratko napustio salu za posete i tri puta zakucao na vrata.

"Pomaže Bog, domaćine", zaorio je vojnički. Kada je ušao, posut je žitom i odgovoreno mu je: "Bog ti dobro dao i sreće imao." Istovetna procedura se odigravala i u drugoj grupi srpskih zatvorenika u kojoj su se našli Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Zdravko Tolimir, Stojan Župljanin, Mićo Stanišić i Radivoje Miletić.

Ulogu položajnika je dobio Župljanin. I on i general Lazarević su umesto darova dobili mogućnost da prvi odaberu delove badnjaka, slame, krstove od hrastovine, pomalo žita, kukuruza, oraha i drena kao simbola zdravlja, ali i po jednu jabuku iz srca Šumadije - Guče.

Vojislav Šešelj

Vojislav Šešelj | Foto: AP

Srbi su svog sveštenika, ali i zatvorske čuvare ponudili posnom trpezom koju su sami spremili: od ribe, prebranca do paprika. Na kraju je tradicionalno lomljena i česnica.

Otac Vojo Bilbija je doneo dve, ali prva grupa je čin lomljenja česnice ostavila za sam dan Božića, pa se još ne zna ko je izvukao "paru", odnosno zlatnik Svetog Simeona. U drugoj grupi "paru" je pronašao general Ratko Mladić, koji se veoma obradovao i ponosno je primao čestitke.

Darovi iz manastira Kaona
I badnjaci, ali i sve drugo što ide uz njih, u Hag su dopremljeni iz manastira Kaona, zahvaljujući tamošnjem svešteniku Ljubinku, koji je sve poslao autobusom sa napomenom da je to "Blagoslov iz Srbije".
- Svaki Srbin je uzeo po parče badnjaka i jabuku koje je posle svečanosti odneo u svoju ćeliju - otkriva izvor "Vesti" i dodaje da je posle unošenja badnjaka usledila molitva i pričest koju su primili svi srpski optuženici.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 08.01.2014 14:53h

    За крст часни и слободу златну!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP