Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAHTEV

Srbi u Vukovaru traže
hitno uvođenje ćirilice!

Autor: Tanjug | 14.03.2013 - 15:17:00h | Komentara: 0

Veće srpske nacionalne manjine Vukovara zatražilo je danas od nadležnih tela Republike Hrvatske da bez odlaganja pristupe postavljanju dvojezičnih ploča u mestima u kojima su stvoreni uslovi za primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Ćirilica dobija neočekivani spomenik

Srbi u Vukovaru zahtevaju ćirilicu

Kako se navodi u saopštenju koje prenose zagrebački mediji, takođe se traže i izmene Statuta Vukovara kako bi se stvorile pravne pretpostavke za ravnopravnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz samoupravnog delokurga grada Vukovara.


U saopštenju Veća, koje je potpisao njegov predsednik Đorđe Macut, ističe se i da odbacuju svaku mogućnost novog popisa stanovništva u Vukovaru, a zahtevaju da nadležna republička tela potvrde da je popis stanovništva u Vukovaru, kao i u celoj Hrvatskoj, završen.

Iz Veća srpske nacionalne manjine navode da je na delu smišljeni pritisak neformalnih grupa i pojedinaca i to ne samo protiv ćirilice i srpskog jezika nego i protiv vladavine prava i Ustava RH.

"Iznenađeni smo silinom reakcija i neargumentiranih optužbi i pretnji 'neformalnih grupa za pritisak', a još smo više iznenađeni nemoći i nesposobnosti države da se tome suprostavi. Svako odlaganje primene važećeg pravnog akta predstavlja pobedu onih koji se tome suprostavljaju, ali isto tako dovodi i u sumnju iskrene namere države da isti primeni i daje za pravo onima koji smatraju da su ove odredbe donesene pod pritiskom međunarodne zajednice samo radi ostvarivanja dobre slike Hrvatske u procesu evropskih integracija", zaključuju u Veću.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP