Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TENDENCIJA PADA

Srbija na trećem mestu po broju zahteva za azil u Nemačkoj!

Autor: N.J. | 23.06.2015 - 10:51:00h | Komentara: 0

Broj zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj opada i Srbija se u maju mesecu ove godine sa 1.990 zahteva našla na trećem mestu, iza Sirije i Albanije, dok je na četvrtom mestu Kosovo, kaže se u poslednjem izveštaju Saveznog zavoda za migracije i izbeglice.

Pogrebnici

Statistika pokazuje i tendenciju pada broja zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj - građani Srbije su u februaru ove godine podneli 2.849 zahteva, u martu 2.833, u aprilu 2.279, a u maju 1.990.

Prema tim podacima je, kako prenosi Tanjug, u maju u Nemačkoj ukupno podneto 25.992 zahteva za azil, što je čak za 108,6 odsto više nego u istom mesecu lane. Građani Srbije su u maju, od ukupno 1.990 zahteva, podneli po prvi put 1.395 zahteva, dok je ponovljenih zahteva bilo 595. Kada je reč o građanima Kosova, oni su se u maju ove godine našli na četvrtom mesetu, iza Sirijaca, Albanaca i Srba. Oni su podneli 1.977 zahteva. Što takođe oslikava tendenciju pada. Građani Kosova podneli su u maju 1.977 zahteva, a u aprilu 4.608 zahteva, dok su u martu podneli rekordnih 11.729.

Nemačka

Nemačka | Foto: Profimedia

 
Među prvih 10 zemalja po broju podnetih zahteva za azil u Nemačkoj nalaze se pet sa Balkana - Kosovo, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, pokazuju poslednji objavljeni podaci. Kada je reč o građanima Kosova, oni su početkom ove godine, u jednoj lavini azilanata koja je dolazila organizovano u Nemačku, izazvali velike političke diskusije.

Srbija je prošle godine u Nemačkoj proglašena sigurnom zemljom, odnosno, zemljom sigurnog porekla, što znači da su zahtevi za azil njenih građana u principu neosnovani, ali se pojedinačno mogu potvrditi.

Pored Srbije, takvim zemljama proglašene su i Makedonija i BiH, čime se potvrđuje da u sve te tri balkanske zemlje nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenjem zahteva za azil.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP