Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

JOŠ JEDAN NAŠ GENIJE!

Srbin izmislio punjač za telefone koji radi na vodu!

Autor: A. O. | 05.08.2014 - 13:29:00h | Komentara: 0

Tim sa MIT univerziteta koji su činili Nenad Miljković, koji je poreklom sa ovih prostora, i Evelin Vang otkrili su da kapljice vode dobijaju naelektrisanje kada se spontano odvoje sa vodootpornih površina tokom kondenzacije. To naelektrisanje se može iskoristiti za punjenje električnih uređaja

mobilni telefon

Zamislite situaciju u kojoj će mali uređaj puniti naše pametne telefone samo uz pomoć vlage iz vazduha, dok će istovremeno proizvoditi čistu vodu. Tim sa MIT univerziteta došao je do otkrića koji će omogućiti proizvodnju takvog uređaja veoma jednostavno i jeftino, piše telegraf.rs.

Tim su činili Nenad Miljković, poreklom sa ovih prostora, i Evelin Vang. Istraživanjem je otkriveno da kapljice vode dobijaju naelektrisanje kada se spontano odvoje sa vodootpornih površina tokom kondenzacije. U istom ispitivanju otkriveno je da se mala količina naelektrisanja koja nastaje u tom procesu može iskoristiti za punjenje raznih elektronskih uređaja.
Da bi to naelektrisanje bilo iskorišćeno dovoljne su dve tanke metalne pločice između kojih se odbijaju kapljice vode. Ako se te pločice, od aluminijuma ili bakra, povežu u strujno kolo, razlika potencijala bi se mogla koristiti za punjenje određenih uređaja. Međutim, kao i kod svake nove tehnologije i kod ove ima određenih problema.
Jedan od njih je što je sistem jako spor. Naučnici pretpostavljaju da bi za potpuno punjenje baterije, prosečnog pametnog telefona, bilo potrebno oko 12 sati. Drugi problem je taj što se ovaj proces oslanja na kondenzaciju i vlagu u vazduhu. To znači da se ovakvi sistemi mogu koristiti samo u područjima sa velikom vlagom, poput obala reka i slično.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP