Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

STRAŠNO!

Srbin poslednji talac u Maliju! (FOTO)

Autor: Novosti | 25.04.2014 - 09:22:00h | Komentara: 0

Serž Lazarević, poreklom iz Srbije, u Afriku je zvanično otišao kao geolog. Međutim, islamisti su ga proglasili špijunom, što Francuzi demantuju, pišu Novosti.

1Francuska je inače imala poslednjih godina u konfliktnim područjima dosta talaca, a među kojima su bili novinari, biznismeni ili obični turisti. Neki od njih su oslobođeni, neki stradali a na kraju je kao poslednji ostao Serž Lazarević koji, kako se ističe, ima dvojno državljanstvo, francusko i srpsko.

Serž Lazarević (50) i Filip Verdon (54) oteti su 24. novembra 2011, na severu Malija. Otmičari su ih izvukli noću iz njihove hotelske sobe u Homboriju na severoistoku Malija. Reč je o pripadnicima Al kaide za islamski Magreb (AKMI), istim onima koji su početkom novembra prošle godine iz zasede ubili dvoje francuskih novinara RFI, Gislen Dipon (57) i Kloda Verlona (55).

Filip Verdon, koji je otet zajedno s Lazarevićem, ubijen je u martu prošle godine u znak odmazde zbog francuske vojne akcije u Maliju, a njegova smrt potvrđena je tek u julu. Njegovo telo je pronađeno s metkom u glavi, ali se u Parizu sumnja da je Verdon preminuo zbog bolesti, a da je kasnije iscenirano "ubistvo".
Lazarevića i Verdona AKMI je prilikom otmice proglasio "francuskim špijunima", ali je francuska obaveštajna služba to demantovala. Zvanično, Lazarević i Verdon su u ovoj zemlji bili radi ispitivanja terena za otvaranje cementare, za račun malijske firme "Mande građevinske konstrukcije". Obojica su se predstavili kao geolozi.
Navodno, Serž Lazarević je u Parizu najpre imao firmu za obezbeđenje, a potom za građevinske radove. Nezvanično, mnoge enigme vezivale su se za njihova imena.
Tako se za Lazarevića, visokog 198 santimetara i teškog 120 kilograma, svojevremeno pisalo da se, osim Serž, zove još i Slobodan, da se navodno bavio kontraobaveštajnim poslovima u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj, kao i da je, između ostalog, svedočio u Hagu protiv Miloševića. Na fotografijama sa tog svedočenja, jasno se, međutim, vidi da to nije isti Lazarević, jer je onaj "haški" bar deset godina stariji.
I pokojnog Verdona obavija mistika. Ističe se da je jednom već bio talac na jugu Sudana, organizovao opoziciju na Komorima, vodio avionsku kompaniju na Madagaskaru. I njemu je pripisana etiketa špijuna, ali je to demantovano u Parizu.

Ćerka veruje da je živ

Seržova ćerka Dijana Lazarević u kratkoj izjavi za Novosti ističe da nema nikakvu sumnju u to da je njen otac živ, i kaže da je u stalnom kontaktu s Ke d’Orsejom. 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP