Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TUGA

Srceparajuća poruka čoveka koji se spasao sa trajekta smrti, a onda se ubio (VIDEO)

Autor: 24sata.hr | 19.04.2014 - 10:48:00h | Komentara: 0

Lee Džun Suk (69), kapetan južnokorejskog trajekta koji je potonuo pre nekoliko dana rekao je da nije odmah naredio evakuaciju putnika zato što je bio u strahu da bi mogli da otplutaju. Kapetana su u petak uhapsili zajedno s još dva člana posade, javlja BBC.

Još uvek se traga za 273 ljudi, većinom djece. Za sada je potvrđena smrt 29 ljudi, a spasila su se 174 putnika.

Trajket u Koreji

Trajket u Koreji koji je poneo preko 200 putnika ka dnu| Foto: AP

- Izvinjavam se svim ljudima Južne Koreje što sam im uzrokovao nemir, a porodicama žrtava se klanjam - rekao je kapetan i ispričao šta se dogodilo.
 
- Posadi sam zadao uputstva i rutu te sam na kratko otišao u svoju kabinu i tada se potapanje dogodilo. Struja je bila vrlo jaka, a temperatura mora hladna. Mislio sam ako ljudi napuste trajekt bez prave procene, ako nemaju prsluk za spašavanje, pa čak i da ga imaju, otplutali bi i bili suočeni s mnogo drugih teškoća - rekao je kapetan.
Mislio je da im je bolje da ostanu na brodu dok ne stignu spasioci, no oni još nisu došli do njih kad je trajekt počeo da tone.
Kapetana će optužiti za nemar na dužnosti i kršenje pomorskih zakona.
Istražuje se zašto je kapetan naložio oštar okret trajekta koji je izazvao prevrtanje, te se ispituje da li bi ranija naredba za evakuaciju spasila živote.

Zamenik direktora škole se spasao i zatim obesio


Među putnicima koji su se spasli je i Kan Ming Ju (52), zamenik direktora srednje škole u koju idu stradala i nestala deca.

On se u subotu obesio. Pronašla ga je policija i objavila deo njegovog oproštajnog pisma.

- Spalite moje telo i prospite prah na mestu gde je trajekt potonuo. Možda ću tako biti učitelj nestaloj deci u mom idućem životu - napisao je.

Snimak s broda pokazuje kako članovi posade daju instrukcije putnicima da ostanu na brodu, iako se on već drastično nagnuo na jednu stranu.


Službenici kažu da upumpavaju vazduh u brod kako bi pomogli ljudima koji su još uvek zarobljeni unutra, ali i kako bi ga uzdigli na površinu.
Čoi Sang Hvan, zamjenik direktora obalske straže, rekao je da će postaviti mreže oko broda kako bi spriječili tela da otplutaju.
Porodice više od 200 ljudi, većinom dece, za kojima se još uvek traga su očajni i besni. Zahtevaju da se trajekt odmah podigne i fizički napadaju nadležne, no nada da će se pronaći preživeli sve više bledi.
- Molim vas, podignite brod kako bi mogli tela da izvučemo napolje - zamolila je jecajući jedna žena čija se ćerka smatra nestalom
.
Tri dizalice su upućene prema mestu potonuća, no još nisu počele s radom jer ronioci još nisu uspjeli ući u brod zbog iznimno jake struje i mutne vode, javlja Reuters.
- Podizanje broda ne znači da ćemo ga kompletnog podići na površinu, već ga možemo podići tek za dva do tri metra od dna.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP