Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VOĐE I DALJE U BEKSTVU

Srpska banda krala automobilske katalizatore po Austriji!

Autor: Tanjug | 25.02.2014 - 19:20:00h | Komentara: 2

Austrijska policija razokrila je bandu čiji su članovi srpski državljani, koja je tokom dužeg vremena u Beču i Gornjoj Austriji iz više od 550 automobila ukrala katalizatore i filtere za čestice dizela.

Osim što je neprobojan  za napade vatrenim  oružjem, bombama i  hemijskim oružjem,  „Eskalada” za lopove  ima i elektrošokove

Krali skupocene delove sa automobila

 

Kako je saopšteno, srpski državljani su imali kao metu vredne metale koje sadrže ti filteri. Prema policiji, četiri lica, prema policiji, s tim u vezi je pritvoreno, a poznati su i šefovi bande, koji su u bekstvu.

Ukupna šteta koju je ova banda napravila iznosi više stotine hiljade evra.
Od maja prošle godine je u Gornjoj Austriji zabeležen porast krađa katalizatora. Kradljivci su za krađu birali mesta na kojima je bilo uvek mnogo kola, na primer parking prodavaca automobila ili javne parking površine.

Oni bi se podvukli pod vozilo, isekli filter, i time napravili štetu po vozilu između 500 i 3.500 evra, saopštila je policija.

Osumnjičeni, koji su često delovali u grupama po dvoje ili troje, ostajali bi samo nekoliko dana u jednom regionu, a potom bi "menjali" opštinu.

Od juna 2013.ova banda pojačano je bila aktivna i u Beču, gde je za samo tri meseca oštetila 400 vozila, a u Gornjoj Austriji 153.

U trag bandi policija je ušla zahvaljujući jednom prodavcu automobila u Gmundenu. On je lane u junu na delu zatekao jednog kradljivca na placu svoje firme. Kradljivac je uspeo da pobegne, ali je ostavio alat i mobilni telefon.

Istraga je policiju prvo dovela do dvojice Srba, starosti 19 i 31 godine, koji su uhapšeni u septembru.

U oktobru u Lincu uhapsila je još dva Srbina. Oni su upali u oči jednom prolazniku jer su se "motali" oko parkiranog vozila, a policija je potom u njihovom automobilu pronašla osam ukradenih katalizatora.

Četvorica uhapšenih priznala su krivična dela za koja se terete.

Međutim oni su, kako smatra policija, samo izvršioci, koji su plen predavali šefovima bande, koji su katalizatore odnosili u inostranstvo, gde su ih rastavljali i izdvajali vredne metale, kao što su planin, srebro, zlato, rodijum i paladijum, i to su prodavali.

Prema procenama, ti materijali iz katalizatora vredni su po filteru do 400 evra.

Policija, koja je sada izašla u javnost sa ovim slučajem, traga za trojicom osumnjičenih, koji se najverovatnije nalaze u Srbiji.
Poslednji komentari
  • perica Vreme: 25.02.2014 23:38h

    Zasto SRbi. Dobro znamo ko to tamo radi,a ovde prave ogromne kuce sa lavovima na stubovima...brraaate sto se taamoooo krraaaade.

  • momazver Vreme: 26.02.2014 08:36h

    ...u kaki lepi kanti se nalazu ovi kratrizat...katarizato...ma ti..to.to sto trba da se vadi iz njizi....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP