Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SRPSKA SVAKODNEVNICA U CIRIHU SKANDAL

Srpska čistačica u sred političke afere u Švajcarskoj!

Autor: A. O. | 13.12.2013 - 13:00:00h | Komentara: 0

Irna Ilić (31) je azilantkinja sa Kosova koja je ovih dana u centru medijske pažnje u Švajcarskoj jer su je ugledni političari angažovali kao kućnu pomoćnicu, a nisu joj regulisali socijalno osiguranje.

Hans i Ursula Far

Hans i Ursula Far / Copyright by Blick

Možda se to nama u Srbiji ne čini kao neki veliki prestup, ali koliko je ova stvar ozbiljno shvaćena u ovoj zemlji govori i činjenica da su mediji toliko insistirali na ovom pitanju da su se Hans Fer i njegova supruga Ursula javno izvinili zbog ove nepromišljenosti.

Dakle, Irna je jedna od omiljenih pomoćnica u Eglisau (opština u Cirihu), gde brojnim porodicama pomaže u čišćenju kuće. Njena najpoznatija familija je Fer. Glava ove porodice je Hans Fer, visoki funkcioner stranke SVP, dok je njegova supruga Ursula predsednica opštine Eglisau.

Irna je redovno radila za ovu političku porodicu, potvrdile su komšije, a sami Ferovi su izjavili kako je azilantkinja u protekle dve godine radila samo lakše kućne poslove.

I tu dolazimo do tačke kojoj se čudimo mi u Srbiji (jer se kod nas diže frka tek kada saznamo kako su političari pokrali, proneverili, slagali...): problem je što u toj zemlji njoj kao azilantkinji taj posao nije dozvoljen. Na sve to, Ferovi nisu uplaćivali ni socijalno osiguranje za Irnu, a to je bilo obavezno.

Irna je 2007. godine sa Kosova izbegla u Švajcarsku, a od tada se vodi kao azilant u ovoj zemlji. Tražila je državljanstvo 2011. godine.

Kako je ovaj slučaj "nelegalnog zapošljavanja" u Švajcarskoj podigao medijsku prašinu, oglasili su se i sami Farovi saopštenjem u kome su objasnili da su sa Irnom razvili prijateljski odnos i da nema govora o nekom nelegalnom radnom mestu.

Oni priznaju da su pogrešili i javno su se izvinili svima, a dodali su da problem više ne postoji pošto su platili sve što je trebalo za period koji je radila kod njih i regulisali su i sve "papirološke" probleme.

Nadamo se da će i u našoj zemlji uskoro gorući problem biti to što neko nije prijavio kućnu pomoćnicu, samo da se prvo izborimo sa silnom korupcijom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP