Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ODŠTETA

Srpskoj deci Hrvatska plaća 71.000 evra
zbog ubistva roditelja u "Oluji"?!

Autor: Beta | 23.01.2013 - 12:58:00h | Komentara: 1

Opštinski sud u Kninu doneo je danas nepravosnažnu presudu po kojoj Hrvatska mora da isplati ukupno 540.000 kuna (oko 71.000 evra) odštete Jovanu Beriću i njegovim dvema sestrama zbog ubistva njihovih roditelja u selu Varivode kod Knina u septembru 1995, posle akcije "Oluja".

Evro novčanice

Odšteta deci iz Hrvatske zbog ubistva roditelja

Tom prilikom u Varivodama je ubijeno devetoro starijih građana srpske nacionalnosti, a za taj zločin niko nije kažnjen. U kninskom opštinskom sudu agenciji Beta su rekli da strane u postupku imaju pravo na žalbu po prijemu pisane presude koja treba da im bude dostavljena u roku od 30 dana. Iako je reč o nepravosnažnoj presudi, nevladine organizacije ocenjuju da je u pitanju svojevrsan sudski presedan.

- Iako je presuđena odšteta niža od tražene, snaga presude je u tome što je prvi put neka od instanci pa makar i na nivou gradjanske parnice priznala porodici nestalih ili ubijenih posle 'Oluje' da se zločin dogodio - izjavio je agenciji Beta Eugen Jakovčić iz nevladine organizacije "Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću", koji prati ovaj slučaj.
On je ocenio da je ta presuda važna i zbog porodica ostalih žrtava koje tuže Republiku Hrvatsku, jer je sud naložio isplatu odštete iako za ubistvo devetoro gradjana srpske nacionalnosti posle akcije "Oluja" niko nije kažnjen. Jovan Berić i njegove sestre tražili su od Republike Hrvatske oko
900.000 kuna odštete zbog ubistva roditelja, Radivoja i Marije Berić, u selu Varivode, nedaleko od Knina 28. septembra 1995. godine, mesec i po posle akcije "Oluja". Tada je ubijeno još sedmoro građana srpske nacionalnosti, starije životne dobi, a za ta ubistva niko nije odgovarao.
Za zločin u Varivodama bilo je osumnjičeno šest pripadnika hrvatske
policije, ali se posle dva postupka odustalo od krivičnog progona
zbog nedostatka dokaza.
Prema dostupnim informacija, istraga se u slučaju Varivode ponovo vodi, ali policija i tužilaštvo ne žele o tome da govore. Tužbu za obeštećenje Jovana Berića i njegovih sestara najpre su odbili niži sudovi u Kninu i Šibeniku, ali je prošlogodišnjom presudom Vrhovnog suda presuda poništena i slučaj vraćen na novo suđenje. Iako nisu pronađeni i procesuirani počinioci zločina,
Vrhovni sud je utvrdio da deca ubijenog bračnog bara Berić imaju pravo da budu obeštećena.
Vrhovni sud je tada utvrdio da je ubistvo srpskih civila u Varivodama kod gradjana izazvalo osećaj straha, užasa i sopstvene nesigurnosti pa su tim činom ostvarena obeležja terorističkog akta. Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je pre dve godine u Varivodama da je tim zločinom nanesena velika sramota Hrvatskoj.
Hrvatske nevladine organizacija više puta su upozorile da zločin u Varidvodama nije bio dovoljno istražen i pozvale nadležne da kazne odgovorne za taj zločin, kao i da obeštete porodice žrtava.
Poslednji komentari
  • TRGOVINA LJUDSKIM ORGANIMA Vreme: 10.03.2013 15:37h

    Drzava je ostala bez svog vojnika, maka bez sina, lobanja podmetnuta od obesnih prokletih okupatora koji su oteli malog Djordja i iskasapili ga. Cemu sad rasprava o novcu ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP