Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TEŠKO DO KROVA NAD GLAVOM

Stan od plate za Crnogorce nemoguća misija

Autor: Tanjug | 10.01.2015 - 10:02:00h | Komentara: 1

Stan u Crnoj Gori, gde je svaki deseti građanin podstanar, gotovo je nemoguće kupiti od plate i zato ne čudi što je trgovina nekretninama u toj državi uglavnom bazirana na transakciji novcem iz sive ekonomije, piše portal CDM.

Stanogradnja

Stanogradnja | Foto: Profimedia

- Nije lako dati precizan odgovor koliki udeo u nekretninama ima siva ekonomija, ali je jasno da ona apsorbuje značajan deo društvenog proizvoda - rekao je Pobjedi ekonomski analitičar Predrag Drecun, naglašavajuci da, kad kaže siva ekonomija, ne misli na novac stečen kriminalom.
Statistički podaci o trgovini i posedovanju nekretnina, prema pisanju CDM-a, takođe, pokazuju povezanost tog sektora sa sivom ekonomijom.
Prema podacima MONSTAT-a u prethodnih 25 godina, izgrađeno je 145.000 stanova, a broj domaćinstava porastao je za 29.000.

Zaključno sa 2011. godinom, bilo je ukupno 314.704 stana, odnosno u proseku svaki drugi građanin bi trebalo da ima svoju stambenu jedinicu.
Nekretnine su, međutim, neravnomerno rasporedene, pa je podstanar svaki deseti građanin.

Po dva stana ima 44.725 građana, po tri stana ima njih 13.120, po četiri 4.976, a pet i više stanova ima 1.795 građana, navedeno je u tekstu.

Predstavnik građevinske kompanije "Normal" Mile Gujić smatra da prosečan građanin sa prosečnom zaradom teško može od redovnih primanja da kupi stan, osim ako ga u tome ne prati banka. On, pak, smatra da banke daju kredite pod izrazito velikim kamatama.
Gujić je istakao da njegova firma mesečno proda pet do sedam stanova, uglavnom kupcima koji dolaze sa ukupnim ili delimičnim sopstvenim učešćem, a da ostatak plaćaju bankarskim kreditima.

- Osim ovog vida prodaje, deo stanova i poslovnih prostora daje se u kompenzaciju za materijal i radove - dodao je je Gujić i naglasio da je potražnja za stanovima mnogo veća od potražnje poslovnih prostora.
Cena Normalovih stanova u Podgorici, na lokaciji "Preko Morače", kreće se od 1.200 do 1.400 evra po kvadratu, dok su u delu "Pod Goricom" skuplji.
 
Za jedan kvadrat takvog stana gradjaninu Podgorice su potrebne 2,4 prosečne zarade. U Budvi kvadrat košta 3,7 prosečnih plata, a u Herceg Novom 3,2.
Uz kamatu za stambene kredite, koja ne pada ispod osam procenata, malo je onih koji mogu priuštiti kupovinu stana od 50 kvadrata pod tim uslovima, navodi portal.
Poslednji komentari
  • Tatjana Vreme: 10.01.2015 15:13h

    A, kao u Srbiji je moguća misija?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP