Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSLE OVE IZJAVE NAUČNICI SU U PANICI

Stiven Hoking: CERN bi nehotično mogao da uništi ceo svemir!

Autor: dailymail.co.uk | 08.09.2014 - 14:25:00h | Komentara: 3

"Na vrlo visokim nivoima energije Higsov bozon mogao bi da uzrokuje naglu propast prostora i vremena, a mi ne bismo ni primetili da se to događa," smatra slavni profesor Stiven Hoking.

Stiven Hoking

Stiven Hoking

Hokingova izjava uznemirila je naučnike, prenosi Dejli Mejl, ali za sada verovatnoća za takvu katastrofu je vrlo mala pošto još nije napravljen dovoljno veliki akcelerator (LHC). Higsov bozon otkriven je 2012. godine u
švajcarskom CERN-u.

"Božja čestica", koja daje oblik i dimenzije svemu što postoji, mogla bi da prouzrokuje "katastrofalni raspad vakuuma", kada bi naučnici uspeli da je podvrgnu ekstremnim uslovima.

Hoking je o Higsovom bozonu ovog puta pisao u predgovoru svoje nove knjige "Starmus, 50 Years of Man in Space", koja je kolekcija predavanja naučnika, astronoma i raznih drugih stručnjaka koji su učestvovali na festivalu "Starmus", među kojima su bili i Nil Armstrong, Baz Oldrin, gitarista grupe Queen Brajan Mej - koji je i glavni urednik izdanja i mnogi drugi.

Profesor Hoking je napisao: "Higsov bozon ima tu zabrinjavajuću osobinu, mogao bi da postane meganestabilan na energijama iznad 100 milijardi giga-elektron-volta (GeV). Ovo bi moglo da znači da bi svemir mogao da doživi potpuni raspad vakuuma, dok bi se mehur pravog vakuuma kretao brzinom svetlosti. To bi moglo da se desi svakog trenutka, a mi ne bismo ni znali za to."

Hoking je sarkastično nastavio: "Akcelerator čestica koji bi mogao da dostigne 100mlrd GeV morao bi da bude veći od Zemlje, a čini mi se da njegovo finansiranje u ovom ekonomskom trenutku nije verovatno."
 
Poslednji komentari
  • Frle Vreme: 08.09.2014 14:40h

    Profesor je u pravu. Opasnost je ogromna ali niko nista ne preduzima da se to spreci !

  • Драгомир Vreme: 08.09.2014 20:04h

    Познат нам је тај акцелатор ако сам му погодио име који се налази у Швајцарској и већа глупост никада није човеку пала на идеју.Гледајући конструкцију свега и свачега па то у охохо кругу само ти стоји да се крстиш са обе руке!Одакле толике огромне паре?Штампа,бато!Па се каже као су швајцарци богати?

  • Mina Vreme: 09.09.2014 00:39h

    Драгомире, врћи се у село, паприке дозреле, а нема ко да бере!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP