Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NIKAD NIJE KASNO

Stogodišnjak pronašao
ljubav i srodnu dušu!

Autor: N.V. | 14.02.2013 - 14:08:00h | Komentara: 0

Jovan Jovanović ima 107 godina, a Fahira Turković 75. Upoznali su se pre 17 godina u Domu za zaštitu starih osoba u Sarajevu i od tada su nerazdvojni. Pročitajte nesvakidašnju priču o istinskoj i čistoj ljubavi, za koju nikad nije kasno!

Jovan

Jovan Jovanović i Fahira Turković| Foto: Agencija Anadolija

Ja sam nesrećan čovek i nemam nikoga svoga. Ona mi je sve, brat, sestra, drug, prijatelj, sve. I onda u tom smislu, možete tu vezu pričvrstiti“, ispričao je stogodišnji Jovan iz Sarajeva agenciji Anadolija.

Kažu da su na prvi pogled otkrili da su jedno drugom srodne duše.

Po celi dan smo zajedno. Čitamo novine, slušamo radio, pričamo. Mi imamo mnogo zajedničkog, srodne smo duše. Tako smo se i počeli družiti. Ja sam čitala novine, a potom ih njemu nosila. Kroz to smo se približili, počeli smo se družiti i 17 godina smo zajedno“, rekla je Fahira Turković.

Teško stanje i nesrećne okolnosti su ih dodatno zbližili.

Bio je rat, užas, svakog časa čekaš kad će te ubiti. Osim toga, Fahira je intelektualac, što je meni odgovaralo. Većina ljudi ovde me ne razume. Čovek sa čovekom može, a čovek sa nečovekom ne može“, kazao je Jovan.

Veoma su vezani, i kako Fahira kaže, svaki dan provode zajedno. Zajednička interesovanja su pomogla njihovom dugogodišnjem odnosu. Kada se probude, Jovanović sa novinama dođe u njenu sobu, zajedno ih pročitaju, nakon čega razgovaraju.

Onda opet dođe u pet posle podne i bude do sedam. Ne bi bio dom isti da nemamo jedno drugo. Uvek mu govorim 'Šta bih ja bez tebe?' On je prema meni toliko pažljiv, brižan i dobar. Teško bih bez njega mogla“, naglasila je Turković.

Jovanović je dodao: „Ja sam nesrećan čovek i nemam nikoga svoga. Ona mi je sve, brat, sestra, drug, prijatelj, sve. I onda u tom smislu, možete tu vezu pričvrstiti.

Fahira i Jovan jedno drugom stalno pomažu i veoma su pažljivi što im mnogo znači.

Jednom prilikom sam bio 16 dana u bolnici, a ona me je 11 puta posetila. Ima visok krvni pritisak, a topio se asfalt na cesti kad je dolazila“, rekao je Jovan.

Sama sam mu išla u posetu. I ja sam pretprošle godine bila na operaciji žuči, a Jovo mi je došao pet puta. Još ga obe noge izdaju, a on je tako rizikovao i dolazio meni“, dodala je Fahira.

Jovanović je zbog problema sa nogama već devet godina vezan za dom. Ranije su posećivali pozorišta, izložbe, odlazili u šetnje i na izlete. Sada nisu u mogućnosti da napuštaju dom zajedno, ali Jovan je priznao da, držeći se za gelendere, svaki dan uspe doći do svoje srodne duše kako bi provodili vreme zajedno.

Jovan je preživo pet ratova, a radio je u školi koja mu je bila smisao života. „Nisam se bavio politikom, ali uvek imate neprijatelje. Progonili su me strašno, čudo je da sam doživeo ove godine, to je za ispitivanje u institutu. Rođen na kamenu, živeo na kamenu. Ali jesam pronašao sreću kad sam došao ovde i upoznao Fahiru“, ispričao je Jovan.

Bezrezervnom podrškom i pažnjom koju pružaju jedno drugome, u doba interesa i materijalizma, Jovan i Fahira vraćaju nadu u vrednost čistih osećanja između dvoje ljudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP