Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAJNOVIJE NASILJE UZROKOVALO NEVIĐENU BEŽANIJU TURISTA

Stranci beže iz Egipta!

Autor: Ekipa Alo! | 30.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Sjedinjene Američke Države najavile su povlačenje većine osoblja iz ambasade u Kairu i upozorile Amerikance da ne putuju u Egipat, dok traju sukobi opozicije i pristalica egipatskog predsednika Mohameda Morsija širom zemlje.

Amerika  povlači  osoblje iz  ambasade

Amerika povlači osoblje iz ambasade | Foto: Reuters

Stejt dipartment je, takođe, upozorio američke građane koji se nalaze u Egiptu da budu oprezni, uoči današnjih protesta opozicije, najavljenih povodom obeležavanja godišnjice Morsijeve inauguracije.


Upozorenja su došla, nakon što su u petak, u Egiptu tri osobe ubijene u sukobima koje je buknulo uoči skupova opozicije. Dve osobe su poginule u Aleksandriji, uključujući mladog Amerikanca koji je izboden na smrt.
Ubistva su se desila tokom sukoba pristalica i protivnika predsednika Morsija.

Pala krv u Kairu

Pala krv u Kairu | Foto: Reuters


Treća osoba je poginula u sukobu u Port Saidu. U Kairu su zabeleženi sukobi u kojima su učestvovale hiljade ljudi, a u Aleksandriji i drugim gradovima bacane su baklje na urede Muslimanskog bratstva, stranke egipatskog predsednika.

S jedne strane nasilje...

S jedne strane nasilje... | Foto: Reuters


Izveštaji govore da stranci napuštaju Egipat, pa je već u petak zabeležena gužva na međunarodnom aerodromu u Kairu. Letovi za SAD, Evropu i Zaliv su prebukirani. Muslimansko bratstvo i druge pristalice predsednika optužuju opoziciju da koristi nedemokratska sredstva kako bi, kako tvrde, preokrenula rezultat demokratskih procesa.

Mani frku, vreme je  za piramide u pesku

Mani frku, vreme je za piramide u pesku | Foto: AP


Morsi je pozvao protivnike “da se suzdrže od provokacija i da se pridruže dijalogu”, što je opozicija odbila, ponavljajući zahteve za nove izbore. Morsija optužuju da nije ispunio ciljeve demokratske revolucije koja je svrgnula s vlasti Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine i da je prepustio Egipat Muslimanskom bratstvu, koje sledi islamistički program.

Opozicija, takođe, predsednika krivi za pogoršanje ekonomije i životnih uslova stanovništva. Sjedinjene Američke Države, koje godišnje daju milijarde dolara podrške Egiptu, kao i Evropska unija i Ujedinjeni narodi, pozvali su sve egipatske stranke da pokažu suzdržanost.

Dok drugi beže, Srbi se brčkaju

Iako je u toku neviđeni beg stranaca, Srbi se, kako navode u srpskim turističkim agencijama, nisu previše uzbudili zbog najnovijeg haosa koji vlada na ulicama Egipta. Naime, interesovanje za letovanje u ovoj afričkoj zemlji, tvrde u agencijama, nije smanjeno, a niko od naših turista koji su trenutno tamo nije izrazio želju da napusti zemlju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP