Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

REFERENDUM O NEZAVISNOSTI ŠKOTSKE 18. SEPTEMBRA

Stranci kroje sudbinu Britanije!

Autor: Ekipa Alo! | 09.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Ujedinjeno Kraljevstvo je pred raspadom! Do referenduma o nezavisnosti Škotske ostalo je još devet dana, a pristalice otcepljenja, prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, imaju dva procenta prednosti.

Piknik na budućoj granici između Engleske i Škotske

Piknik na budućoj granici između Engleske i Škotske | Foto: Profimedia

Sudbinu Velike Britanije po svemu sudeći će skrojiti stranci. Od 5,2 miliona žitelja Škotske, njih 500.000 nije rođeno na severu Ostrva, a imaće pravo glasa. Od tog broja najviše je Engleza, ukupno 370.000! Velika većina njih decenijama živi u Škotskoj i zaokružiće “da” na referendumu:


“Živim u Lanarkširu već 10 godina i Škotska zaslužuje vladu koja će voditi računa o njenim građanima” smatra Naomi Stjuart (32), koja će glasati za otcepljenje.

Od preostalih 130.000 stranaca najviše je Poljaka - 33.000 i Nemaca - 13.400. Tu je još i 4.300 Francuza, 3.600 Italijana, 3.000 Španaca, 2.700 Letonaca i 2.600 Litvanaca...

Gajdaši najavljuju žurku za pamćenje

Gajdaši najavljuju žurku za pamćenje | Foto: Profimedia

 
Stručnjaci procenjuju da će većina stranaca podržati nezavisnost Škotske zbog toga što su britanske vlade poslednjih godina bile neprijateljski raspoložene prema Evropskoj uniji i jedinstvenoj Evropi.

“Ja ću glasati za otcepljenje. Nemci i Škoti su mnogo kompatibilniji nego drugi narodi i imamo mnogo sličnosti u kulturi”, kaže Štefan Betner, Bavarac koji živi u Edinburgu.

Ildiko Mair se iz Mađarske pre 23 godine doselila u Aberdin:
“Mađarska zajednica je protiv nezavisnosti. Nemam predstavu zašto bi se neko posle 307 godina jedinstva probudio i odlučio da ode iz zajedničke države”.

Kraljica u panici!


Da je vrag odneo šalu i da je Velika Britanija pred raspadom svedoči i podatak da je kraljica Elizabeta Druga održala sastanak sa premijerom Dejvidom Kameronom. Kraljica je zatražila da je na dnevnoj bazi izveštavaju o svim dešavanjima vezanim za referendum. Iz Škotske nacionalne partije su najavili da bi u slučaju nezavosnosti mogli da raspišu referendum o tome da li da britanska kraljica ostane vladar Škotske.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP